Amerikanci poslali poruku nakon što je RS počela bojkotovati rad državnih institucija

3
Radiosarajevo.ba
Amerikanci poslali poruku nakon što je RS počela bojkotovati rad državnih institucija
Foto: Fena / Američka ambasada u BiH

Ured za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država izdao je saopćenje povodom posljednjih političkih dešavanja u našoj zemlji.

Između ostalog, osvrnuli su se na bojkot rada državnih institucija političara iz RS.

"Samo uz učešće u radu svih nivoa vlasti, političari iz bilo kojeg entiteta mogu vratiti građanima nadu i izgraditi solidniju osnovu za ekonomski rast", saopćeno je.

"Poštivanje svih žrtava, kao pitanje opšteprihvaćenih ljudskih prava, te odbijanje politizacije patnje, doprinijet će pomirenju, koje je potrebno da bi BiH krenula naprijed", dodaju iz Američke ambasade.

Podržavaju ulogu i Ured visokog predstavnika.

"Fokusiranje na ekonomske, antikorupcijske, te reforme iz oblasti vladavine prava koje će donijeti veći prosperitet, umjesto izolacije, te učiniti napredak na evropskom putu BiH, predstavlja najbolji način na koji političari mogu služiti svojim biračima.

U tom smislu, SAD u cijelosti podržavaju suštinsku ulogu i mandat Ureda visokog predstavnika, te se unaprijed radujemo saradnji sa dolazećim visokim predstavnikom Christianom Schmidtom, kako bismo se, zajedno sa lokalnim akterima, angažirali na ispunjavanju kriterija 5+2, koji su neophodni za okončanje međunarodne supervizije u BiH, te pružili podršku Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je potvrdio suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao jedinstvene nezavisne države, sa dva entiteta, tri konstitutivna naroda, građanima i ostalima", saopćeno je.

Podsjetimo, bojktor političara iz RS rada državnih institucija BiH zvanično je počeo danas odgađanjem sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Odmah potom je otkazana i sjednica Doma naroda koja je bila planirana za četvrtak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije