! / Otkazana sjednica Parlamenta BiH, predstavnici RS-a nisu došli

27. 07. 2021. u 11:38:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH danas je trebao održati sjednicu na kojoj je trebao biti razmatran Prijedlog zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH za 2021. godinu.

No sjednica je otkazana. Predstavnici iz RS jučer su najavili kako neće učestvovati u radu institucija BiH. 

Ovu informaciju medijima potvrdio je Predrag Kojović (Naša stranka) koji se obratio medijima nakoj proširene sjednice Kolegija koja je prethodila.

Obraćanje nakon kolegija Kolegija Zastupničkog doma PSBiH - undefined

N.G. /Radiosarajevo.ba: Predrag Kojović

"Upravo je završena proširena sjednica Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i donesena je odluka da se današnja sjednica otkaže. Nova će biti zakazana početkom devetog mjeseca. Ustav BiH predviđa ovakve situacije i sadrži cijeli skup odredbi pod nazivom obavezujuće participacije koja bi omogućila održavanje sjednice ukoliko je većina prisutna. Ovo naglašavam jer je odluka Kolegija političkog, a ne poslovničkog karaktera kako bi se dalo vrijeme da se prevaziđu krize koje su izazvale stranke iz RS-a", rekao je Kojović.

Saša Magazinović,  zastupnik SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH i član interresorne radne grupe za izmjene Izbornog zakona kazao je kako je ”jedan broj poslanika odlučio ne doći na posao, jer im je zabranjeno negirati raskomadana ljudska tijela, prekopane grobnice, razbacane kosti, što je sve dokazano u sudoskom procesu i okarakterisano kao genocid”.

Istakao je da je ovo povreda radne dužnosti.

“Njima je zabranjeno da dalje uznemiravaju porodice preživjelih. I možemo se praviti da je sve uredu. Ne možemo se praviti da Parlament nije blokiran. Jeste blokiran. Odlučili su ne doći zato jer je neko zabranio da se riječima prekopavaju masovne grobnice”, rekao je Magazinović.

Obraćanje nakon kolegija Kolegija Zastupničkog doma PSBiH - undefined

Foto: N.G. /Radiosarajevo.ba: Saša Magazinović

Podsjećamo, nakon jučerašnjeg sastanka predsjednika parlamentarnih stranaka sa sjedištem u RS povodom odluke Valentina Inzka da nametne dopunu Zakona u vezi sa zabranom i kažnjavanjem negiranja genocida doneseno je pet zaključaka među kojima je i onaj o bojkotu srpskih predstavnika u radu institucija BiH. 

Više o tome pročitajte OVDJE


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA