Bakir Izetbegović: Nikad nismo imali lošiju situaciju u ovih 26 godina

19
Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: Nikad nismo imali lošiju situaciju u ovih 26 godina
Print Screen / Bakir Izetbegović

Redovna sjednica Predsjedništva SDA održana je danas u Sarajevu, a raspravljalo se o aktuelnoj političkoj situaciji u državi. Dogovorili su osam zaključaka.

"Nema čovjeka koji poznaje rudare, a da ne poštuje rudare i njihov rad. Ne smiju se smanjiti plaće rudara i na bilo koji način i ugroziti njihov životni standard. Mora se obezbijediti stabilnost elektroenergetskog sektora. Pozvali smo predstavnike EPBiH, rudnike koji posluju u okviru koncerna, Sindikat, dakle sve da se obezbijedi redovna i stabilna plaća rudarima", kazao je Izetbegović. 

Spomenuo je SNSD i krizu koju je montirao Milorad Dodik.

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Suđenje za planiranje terorističkog napada u Zenici: Pročitane poruke s mobitela osumnjičenog

Naglasio je da su pozvali SNSD i Dodika da se zaustavi politika na kojoj rade.

"Štete koje su nanesene politikom SNSD-a i Dodika, su nemjerljive u oba entiteta. Ono na šta se poziva Milorad Dodik u Daytonu ne postoji. U Članu 3, Aneksa 4 je jasno rečeno da će se pristupiti izmjenama i dopunama svega onoga što je na liniji teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH i to je rađeno. Dodik i kompletan SNSD su učestvovali u tome, a promjene su rađene na osnovu dvotrećinske većine i tu se ne može ići nazad", naglasio je Izetbegović. 

Kazao je kako je problem i HDZ - njihovi kadrovi su blokirali izborne procese još 2018. godine. "Na čekanju su strategije godinama i HDZ obara zakone ili ne žele da ih razmatraju, čak 150 zakona i razvojnih strategija zbog njih je na čekanju", naglasio je Izetbegović i nastavio:

"Pitanje Doma naroda će se morati rješavati. SDA i HDZ ne mogu sami predlagati, nije ovo samo pitanje nas, već svih parlamentaraca. Pozivamo predstavnike probosanskih stranaka na punu koordinaciju i zajedničko djelovanje kojeg trenutno nema. Spremni smo doći na bilo koji sastanak. Mi nemamo namjeru biti lideri, već dio zajedničkog djelovanja", naglasio je Izetbegović. 

Tvrdi kako ništa nije u cilju političkih poena. Podcrtao je odluke OHR-a o Zakonu državne imovine. 

"Državna imovina je dio suvereniteta države", tvrdi Izetbegović i spominje kako je rješenjem ovog pitanja moguće doći do programa 5+2 i doći do zatvaranja OHR-a. 

"Nikad nismo imali lošiju situaciju u ovih 26 godina", kazao je Izetbegović u kratkom obrazloženju zaključaka sa sjednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije