NATO i RS / Svi Dodikovi ljudi i sve dvostruke igre

26. 11. 2021. u 16:03:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Taktika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorada Dodika, koju je dr. Haris Silajdžić ovih dana opisao taktikom "jedan korak naprijed, pola nazad", na poznatom secesionističkom putu, višeznačna je i ne može se sagledavati isključivo po crno-bijelom ključu.

U svjetlu uspješne saradnje

Potvrđuje to i ovih dana primjetna praksa Dodika, ali i njegovih ljudi. Tako, dok, s jedne strane, Dodik održava imidž "žestokog momka" koji za interese Moskve prijeti NATO-u u slučaju intervencije u Bosni i Hercegovini i najavljuje rasturanje Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, te uspostavu vojske RS-a, s druge strane odlazi na rukoljub turskom lideru Recepu Tayyipu Erdoganu, te svoje emisare miroljubivo šalje predstavnicima NATO-a.

Zanimljivo je da sve to dešava upravo poslije 9. novembra i Dodikove posjete Ankari i Erdoganu gdje su mu, kako saznajemo, upućene vrlo jasne poruke u pogledu budućnosti Oružanih snaga BiH.

Naravno, vrlo je moguće da Dodik ponovo taktizira i da uslijed snažnih međunarodnih pritisaka ovakvim manevrima želi da "dođe do zraka", ali je zanimljivo primijetiti određene činjenice.

U tom smislu posebno je zanimljiv oproštajni susret koji je za odlazećeg komandanta
NATO Štaba Sarajevo, brigadnog generala Erica Folkestada 23. novembra organizirao ministra odbrane Mirko Okolić, kadar Dodikovog SNSD-a, i to čak u Doboju.

"Tokom misije u NATO Štabu Sarajevo, brigadni general Eric Folkestad fokusirao se na direktnu podršku Ministarstvu odbrane i Oružane snage BiH/MoD&AF of BiH u prioritetnim područjima, kao što je pomoć nastojanjima da se poboljša proces napredovanja u karijeri pripadnika Oružanih snaga BiH. U svjetlu uspješne prošlogodišnje saradnje, jučer je zamjenik ministra odbrane Mirko Okolić bio domaćin oproštajnog okupljanja za brigadnog generala Folkestada u Doboju. Susret je bio prilika da se osvrne na ostvareni napredak i na buduće aktivnosti u sklopu partnerstva NATO Štaba Sarajevo i OS BiH", navedeno je na zvaničnom Facebook profilu NATO-a.

Lijepo je to što je zamjenik ministra odbrane BiH u ime naše zemlje uručio generalu Folkestadu i prigodan poklon.

Entuzijastični Okolić je i dan ranije prisustvovao oproštajnom prijemu kojeg je za generala Folkestada organizirao državni ministar Sifet Podžić.

Pet dana ranije, 17. novembra, delegacija Ministarstva odbrane BiH, upravo na čelu sa zamjenikom ministra odbrane BiH za upravljanje resursima boravila je i u posjeti kompaniji BMC u turskom Izmiru.

Posjeta je realizirana u okviru implementacije Sporazuma o vojnoj-tehničkoj pomoći između Republike Turske, utjecajne članice NATO-a, i Bosne i Hercegovine. Prvog dana, delegacija je upoznata sa proizvodnim mogućnostima i kapacitetima kompanije i obišla proizvodni pogon...

Folkestad u oproštajnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH - undefined

Foto: Ministarstvo odbrane BiH: Folkestad u oproštajnoj posjeti Ministarstvu odbrane BiH

Da ne bi bilo zabune, ove aktivnosti su pohvalne i vrlo jasno govore da, kada se pričao o strateškom putu naše zemlje prema euro-atlantskim integracijama izmjesti izvan konteksta politike i dnevnopolitičkih prepucavanja, prostora za kompromis, u interesu svih, itekako ima.

Podsjetimo, 19. novembra 2020. se navršila godina otkako je Predsjedništvo Bosne i Hercegovine donijelo odluku o prihvaćanju dokumenta nazvanog Program reformi koji je trebao značiti i nastavak puta te zemlje prema čvršćoj integraciji u Sjevernoatlantski savez (NATO).

Sljedećeg mjeseca, 5. decembra navršavaju se dvije godine otkako je BiH primljena u Akcijski program za članstvo (MAP). Stručnjaci u ovoj oblasti smatraju da je napravljen još jedan korak ka NATO članstvu. Nameće se pitanje je li Dodik, uprkos svemu, trasirao put BiH prema NATO-u.

U emisiji Most, Radija Slobodna Europa, koncem 2019. je postavio pitanje da li je Dodik trasirao put BiH ka NATO-u?

Još u maju 2019. godine portal Radiosarajevo.ba je primijetio da Dodik priprema javnost u RS-u za takav potez.

Stare greške iz prošlosti

Đorđe Latinović, nekadašnji šef kabineta Milorada Dodika i savjetnik Nebojše Radmanovića u vrijeme dok je ovaj bio član Predsjedništva BiH, kao i bivši bh. ambasador BiH u Crnoj Gori, je u kolumni koju su objavile Nezavisne novine ispravno doveo u pitanje protivljenje stranaka iz RS-a NATO putu koji je ranije koncenzusom dogovoren i potpisan.

"Živimo u geopolitičkim okolnostima koje ne trpe neopredjeljivanja i neutralnost. Mali narodi i zemlje stavljeni su na iskušenja za integrisanja u šire političke i vojne strukture. Nije li za ovako težak izbor poželjan i potreban razuman i racionalan nacionalni konsenzus svih političkih snaga u RS? Zar rasprave u vezi s ovako kompleksnim pitanjima, kojima se dugoročno određuje budućnost RS i srpskog naroda s ove strane Drine, ne bi trebalo da se vode otvoreno, slobodno i demokratski, s više znanja, stručnosti, različitih mišljenja i međusobnog respekta, u cilju iznalaženja najboljih rješenja? ", upitao je tada Latinović, te zaključio:

"Zašto kod nas u RS u javnim medijima možemo čuti samo stavove protivnika članstva BiH u NATO-u, a ne i zagovornike eventualnog drugačijih mišljenja? Mislimo li da ćemo monopolom političkog mišljenja doprinijeti boljem razumijevanju pozicije RS i njenih interesa, kod vlastitih građana, drugih strana i međunarodne javnosti? Prije bi se reklo da tako samo ponavljamo stare greške iz prošlosti, ovaj put praveći nove!".

Folkestad i Okolić - undefined

Foto: MOBiH: Folkestad i Okolić


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)