Poruka / Turković: BiH mora ući u NATO što prije

06. 11. 2021. u 07:46:00 Fena

Shares: 0

Bosna i Hercegovina se mora bez odgađanja pridružiti NATO savezu, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković za američki sedmični magazin 'Newsweek'.
 
U svom osvrtu na situaciju u BiH ministrica Turković je pozvala SAD da pruži podršku Bosni i Hercegovini na što bržem ulasku u NATO savez kako bi što prije izašla iz političke krize između etničkih skupina u zemlji koja prijeti ponovnom rasplamsavanju rata.
 
Napetosti među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima – tri najveće etničke skupine – mogu urušiti sistem podjele vlasti usvojen 1995. godine Daytonskim sporazumom koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, piše Newsweek.

S obzirom na to da se Rusija – koja tradicionalno podržava srpsko stanovništvo regije – nadvija nad teškoćama u BiH, ministrica Turković izjavila je da su dugogodišnja nastojanja zemlje za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji hitnija nego ikad.
 
"Kriza u kojoj se trenutno nalazimo možda je najbolji pokazatelj zašto Bosna i Hercegovina treba što prije ući u sigurnosni savez, koji će trajno garantovati mir u ovom dijelu svijeta" rekla je Turković.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (6)