Turković: BiH mora ući u NATO što prije

6
Fena
Turković: BiH mora ući u NATO što prije
Foto: Twitter / Bisera Turković

Bosna i Hercegovina se mora bez odgađanja pridružiti NATO savezu, rekla je ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković za američki sedmični magazin 'Newsweek'.
 
U svom osvrtu na situaciju u BiH ministrica Turković je pozvala SAD da pruži podršku Bosni i Hercegovini na što bržem ulasku u NATO savez kako bi što prije izašla iz političke krize između etničkih skupina u zemlji koja prijeti ponovnom rasplamsavanju rata.
 
Napetosti među Bošnjacima, Srbima i Hrvatima – tri najveće etničke skupine – mogu urušiti sistem podjele vlasti usvojen 1995. godine Daytonskim sporazumom koji je okončao rat u Bosni i Hercegovini, piše Newsweek.

S obzirom na to da se Rusija – koja tradicionalno podržava srpsko stanovništvo regije – nadvija nad teškoćama u BiH, ministrica Turković izjavila je da su dugogodišnja nastojanja zemlje za članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji hitnija nego ikad.
 
"Kriza u kojoj se trenutno nalazimo možda je najbolji pokazatelj zašto Bosna i Hercegovina treba što prije ući u sigurnosni savez, koji će trajno garantovati mir u ovom dijelu svijeta" rekla je Turković.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokalne-teme/oglasila-se-hota-muminovic-o-strajku-u-osnovnim-skolama-u-ks-sindikat-pribjegava-lazima/541794?type=trending[/related]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije