Iz IGES-a uvjereni: 'Sve je farsa, cilj je državna imovina!'

2
Radiosarajevo.ba
Iz IGES-a uvjereni: 'Sve je farsa, cilj je državna imovina!'
Foto: Anadolija / Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt u subotu, 1. jula, poništio je antidaytonske zakone koje je usvojila Narodna skupština entiteta Republika Srpska (NSRS) u vezi s neobjavljivanjem odluka visokog predstavnika i neprimjenjivanjem odluka Ustavnog suda BiH.

Christian Schmidt je zbog poteza NSRS također donio odluku o izmjeni Krivičnog zakona BiH tako da će se bilo kakve nezakonite radnje kojima se narušava ustavni poredak tretirati kao krivično djelo.

Izmjenama je kriminalizirano nepoštovanje i neprovođenje odluka visokog predstavnika, a kazna može iznositi do pet godina zatvora.

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Tužne vijesti: Preminuo legendarni trener, karijeru počeo u KK Bosna

Institut za geopolitičke i ekonomske studije (IGES) dao je svoje viđenje posljednjih istupa predsjednika RS-a Milorada Dodika i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

U IGES-u tvrde da ovakvi istupi imaju samo jedan cilj, a to je u ovom trenutku državna imovina BiH.

"Nije primarno važno šta govore Vučić i Dodik o Bosni i Hercegovini sve dok oni koji treba da vode računa o BiH znaju čitati njihove poteze. Situacija u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori i na Kosovu povezana je jedinstvenom ideologijom razbijanja sigurnosnog sistema Jugoistočnog krila NATO saveza.

/ Anketa

Smatrate li da će odluka Christiana Schmidta biti provedena?
Rezultati

Sve nabrojane države su poligon za destabilizaciju Euroatlantskog svijeta pod čijom suštinskom kontrolom je Zapadni Balkan, ali ne u potpunosti i formalno. U tom vakumu stvara se konstantna napetost koja se koordinira iz Beograda, pod plaštom navodne ugroženosti jednog naroda, čiji lideri ustvari kreiraju sve probleme na Balkanu.

Pored odvlačenja pažnje sa situacije u samom Beogradu gdje stotine hiljada građana Srbije svake sedmice traže smjenu Vučića, dugoročno, krajnji cilj političkog Beograda u Bosni i Hercegovini je odcjepljenje bh. entiteta RS i njegovo pripajanje Srbiji. Na putu do postizanja tog cilja najvažniji i završni korak je rasparčavanje državne imovine Bosne i Hercegovine i njeno preknjižavanje na bh. entitet RS. Zbog toga se ne radi ni o kakvim Dodikovim reakcionim potezima nego dobro osmišljenom planu nadajući se da će u kreiranom haosu ostvariti zacrtano. Sve je farsa, u ovoj fazi cilj je državna imovina", naveli su iz IGES-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije