Iz Ambasade BiH u Beču: "Policija je pozvala da se ništa ne snima, ovo su informacije"

0
A. S.
Iz Ambasade BiH u Beču: "Policija je pozvala da se ništa ne snima, ovo su informacije"
Foto: EPA - EFE / Policija u Beču (Arhiv)

Bečka policija upozorila je javnost da je u gradu povećan broj patrola teško naoružane policije, nakon dobijanja pretnje da će biti napadnute crkve u gradu.

"Primijet ćete da trenutno postoji veći broj policijskih snaga koje patroliraju opremljene specijalnom opremom", navela je u saopštenju bečka policija.

Situacija u Beču je ozbiljna, ali nema potrebe za panikom...

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

Lažna fotografija: Cunami - Rulof se nije potpisao na sarajevski tramvaj

"Kancelarija za zaštitu ustava dobila je obavještajne informacije koje ukazuju na opasnost od napada", rekao je za Radio Beč portparol policije Markus Dittrich. 

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Ambasadu Bosne i Hercegovine u Austriji, da bismo dobili informaciju više.

"To je razlog zašto se policajci sa specijalnom opremom trenutno sve češće vide u gradskom pejzažu. Ubrzo nakon toga, policija je na Twitteru precizirala da postoji opasnost od islamistički motiviranih napada u Beču", pojasnili su uz Ambasade BiH u Beču za Radiosarajevo.ba, šta se trenutno dešava na ulicama ovog grada.

Zanimali su nas detalji, koliko su građani u opasnosti.

"Policajci su opremljeni pancirnim šljemovima i pancirima i jurišnom puškom. Oni će vršiti nadzorne aktivnosti, kao i provjeru cestovnog saobraćaja. Za sada nije bilo informacija o detaljima akcije. Ali prisutno je više policijskih snaga, posebno u blizini crkava". 

Panika u Beču: Islamistička grupa prijetila crkvama, građani upozoreni za mogućnost napada

Panika u Beču: Islamistička grupa prijetila crkvama, građani upozoreni za mogućnost napada

Iz naše Ambasade u Beču tvrde da ne postoji neposredna opasnost. Još je nejasno koliko će trajati pojačana zaštita tih lokacija. Ako na određenoj lokaciji postoji određena opasnost za stanovništvo, Direkcija državne policije (LPD) Beč će o istom odmah obavijestiti svim dostupnim kanalima.

"Nema razloga za paniku. Treba senzibilizirati da je upravo napravljena procjena rizika i da postoji objašnjenje zašto će više policajaca sa specijalnom opremom biti viđeno u gradu Beču. Policija je pozvala da se ne snimaju ili fotografišu ili distribuiraju na društvenim mrežama službene radnje ili preduzete akcije", dodatno su za portal Radiosarajevo.ba pojasnili iz Ambasade BiH u Beču, dodajući da niko od građana Bosne i Hercegovine nije ugrožen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije