Ambasada BiH u Beču: Nestale djevojčice nisu bh. državljanke

Radiosarajevo.ba
Ambasada BiH u Beču: Nestale djevojčice nisu bh. državljanke

Iz Ambasade Bosne i Hercegovine u Beču potvrdili su da su upoznati sa slučajem nestanka dviju djevojčica rođenih u Austriji, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, Sabine Selimović (15) i Samre Kešinović (16), saopćivši kako slučaj nije u njihovoj nadležnosti, jer djevojčice nisu državljanke BiH, javlja Anadolu Agency. 

“Izvršili smo sve provjere i utvrdili da gospodin Sabit Selimović, otac jedne od nestalih djevojčica, nije dolazio u Ambasadu BiH u Beču, provjerili smo sve e-mailove i obavili razgovor sa svim zaposlenima u Ambasadi, nakon čega je utvrđeno da niko od zaposlenih nije razgovarao niti usmeno niti telefonskim putem s gospodinom Selimovićem”, kazala je Elvira Zvizdić, šef Konzularnog odjeljenja Ambasade BiH u Beču.

Iz Ambasade navode kako nisu nadležni u ovom slučaju s obzirom na to da nestale djevojčice ne posjeduju pasoš BiH.

“Ambasada je utvrdila da se imena nestalih djevojčica ne nalaze u CIPS-ovoj bazi podataka, niti imaju važeći pasoš BiH. Iz tog proizlazi da djevojčice nisu državljanke BiH, te je za pretpostaviti da imaju austrijsko državljanstvo i pasoš s kojim su otputovale. Ambasada BiH u Beču je dužna pružiti konzularnu zaštitu samo državljanima BiH”, navode iz bh. amabsade u Beču.

Na kraju se navodi kako Ambasada BiH u Beču ne raspolaže nikakvim dodatnim informacijama o djevojčicama koje su nestale 10. aprila od kada im se gubi svaki trag.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije