BiH / Informacija uvoznicima, izvoznicima i špediterima na koje granične prijelaze da idu

24. 03. 2020. u 17:06:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zbog vanredne situacije uzrokovane epidemijom Covid-19 svi kamioni koji samo vrše tranzit robe kroz Republiku Hrvstaku u obavezi su da prelaze na graničnim prijelazima Gradiška i Šamac na sjeveru, te Bijača na jugu Bosne i Hercegovine. Zbog trenutne, veoma komplikovane procedure sa vozačima kamiona koje provodi Granična policija Hrvatske, stvorile su se velike kolone kamiona, posebno na prijelazima Gradiška i Šamac, te zastoj prometa teretnih motornih vozila.

"Zbog toga apelujemo na sve prijevoznike koji izlaze iz BiH sa praznim kamionima koji idu na utovar u Hrvatsku ili prevoze robu čije je krajnje odredište Republika Hrvatska, a koja ne podliježe nadzoru nadležnih inspekcija, da koriste granične prijelaze Gradina, Brod i Izačić. Na ovakav način će se osigurati smanjenje kolona kamiona na prijelazima Gradiška i Šamac.

Također, pozivamo uvoznike i špediterske kuće da, u slučajevima gdje to moguće, uvozne pošiljke upućuju tranzitnim prijavama u carinske ispostave u unutrašnjosti zemlje, kako bi se rasteretio rad carisnkih ispostava Gradiška i Šamac, koje su trenutno izuzetno opterećene", poručili su iz Uprave za indirektno oporezivanje.

Kako bi se izašlo u susret privrednoj zajednici u BiH na način da se provođenje carinskih postupaka dodatno ubrza, UIO je otvorila mogućnost da špediterske kuće u ispostavama Gradiška i Šamac podnose carinske prijave na server Uprave u toku 24 sata. Registrovanjem što većeg broja carinskih deklaracija tokom 24 sata (posebno za one pošiljke koje ne podliježu inspekcijskom nadzoru), carinska služba će moći obrađivati iste od ranih jutarnjih sati.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA