Ekonomija / SDP predložio da se ugroženi poslodavci oslobode plaćanja doprinosa

24. 03. 2020. u 14:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Socijaldemokratska partija (SDP) je predložila da se, kako je saopćeno, ugroženi poslodavci oslobode od uplate doprinosa.

Saopćenje SDP-a prenosimo u cijelosti.

"Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine poziva vlade entiteta da razmotre mjeru djelimičnog ili potpunog oslobađanja uplate doprinosa na period od dva mjeseca poslodavcima koji trpe posljedice pandemije COVID-19, posebno obrtnicima, malim poduzetnicima i izvoznicima.

Smatramo da je ovakav potez potrebno donijeti u mjeri u kojoj neće biti ugroženi penzioni i socijalni fondovi.

Također, entitetske i državne vlade se trebaju obavezati da će pri dodjeli grantova i tendera prednost davati poslodavcima koji ne otpuste radnike u vrijeme krize, te tu mjeru propisati kao zakonski kriterij.

SDP Bosne i Hercegovinu daje punu podršku zdravstvenim radnicima i drugim građanima uposlenim u oblasti civilne zaštite i opskrbe, koji omogućavaju funkcionisanje društva rizikujući vlastito zdravlje.

Još jednom naglašavamo kako je u ovim vremenima važno da se kanimo politikanstva, da zaboravimo podjele, te da svi svoje kapacitete stavimo na raspolaganje i u funkciju zaustavljanja i suzbijanja pandemije", saopćeno je iz SDP-a.

NEMA KOMENTARA