Dodik najavio novu zabranu i poručio: Sadite vrtove, trebat će nam hrane

Anadolija
Dodik najavio novu zabranu i poručio: Sadite vrtove, trebat će nam hrane
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine rekao je da se razmatra uvođenje zabrane okupljanja više od dvije, tri osobe. 

Pojasnio je da se to ne odnosi na višečlana domaćinstva, ali da je, između ostalog, neprihvatljivo da se komšije druže na balkonima.

On je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Mićom Mićićem, gradonačelnikom Bijeljine rekao da je "ovo ozbiljna situacija, da nema mjesta za paniku, ali ima mjesta za zbarinutost, a tu zabrinutost treba da pretvorimo u odgovornost".

Dodik je istakao i da su prihvaljivi prijedlozi Štaba za vanredne situacije Bijeljina koji je, između ostalog, predložio da starijim od 65 godina bude dozvoljeno da dva dana tokom sedmice mogu obaviti kupovinu, otići u banku ili apoteku. Dodik je istakao da će to najvjerovatnije biti srijeda i subota od pet do sedam časova.

Ponovio je da će biti dovoljno osnovnih životnih namirnica, kao i da je izuzetno zahvalan Srbiji na odobrenih 15.000 tona pšenice, 10.000 tona kukuruza i 5.000 tona soje, kao i repromaterijala za potrebe "Bimala" u Brčkom za ulje i šećer.

"Virus se ne širi nego ga šire ljudi", rekao je Dodik i istakao da se iz tih razloga preduzimaju mjere kako bi građani što više boravili u svojim kućama.

Dodik je istakao i da će biti obezbjeđena podrška poljoprivrednicima za proljetnu sjetvu, ali i da svi iz grada koji imaju gdje treba da zasiju bašte.

"Trebat će nam hrane, ne smijemo dozvoliti da plodna zemlja ostane nezasijana", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije