FBiH: Zasad bez 24-satnog karantena, sutra se zatvara konjički klaster

Radiosarajevo.ba
FBiH: Zasad bez 24-satnog karantena, sutra se zatvara konjički klaster
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Jelka Milićević

Potpuno zatvaranje i 24-satni karanten kantona ili naselja nismo razmatrali i u ovom trenutku to nije potrebno, istakla je Jelka Milićević, federalna ministrica finansija i zapovjedica Federalnog štaba civilne zaštite.

"Pratimo sve što se poduzima. Ima negdje problema. Ali sve zapovijedi su dovoljno jasne i iovoljne da se ne bi pravio brzi prenos. Potpuno zatvaranje i karanten 24 sata još nismo ramatrali", dodala je Milićević.

Kazala je da se brojne organizacije javljaju i nude pomoć, a da se Vlada FBiH opredijelila prikupljanje i distribuiranje zdravstvene opreme na područje cijele FBiH bude kontrolirano. U tom smislu zadužen je Federalni zavod za javno zdravstvo, odluke će donositi Federalna uprava civilne zaštite, a potvrđivati Vlada FBiH.

Milićević uvjerava da na posebnom podračunu Federacije BiH postoje sredstva prikupljana po Zakonu o zaštiti i spašavanju i nijedna marka nije iskorištena nenamjenski.

"Razmatra se mogućnost otvaranja posebnih računa za namjensko prikupljanje sredstava budžetskih i vanbudžetskih korisnika koji će služiti kao osnova za formiranje interventnih fondova. Novac ne sprječava nesreće, ali ih ublažava. Novac za interventne aktivnosti postoji u FBiH", dodala je Milićević.

Na pitanje koliko problema stvara što ne postoji jedan krizni štab na nivou države, odgovorila je da uz dobru koordinaciju to nije problem.

Na pitanje portala Radiosarajevo.ba o problemu nedostatka maski s kojim se suočavaju lokalni krizni štabovi, istakla je da zaštitna oprema postoji i ima je dovoljno i ako negdje nedostaje mora se brzo javiti preko operativnog centra.

Vjekoslav Mandić, federalni ministar zdravstva, potvrdio je da je testirano 400 osoba i da je 45 pozitivno na COVID-19 u Federaciji BiH.

"Ponovo apelujem da se pridržavamo mjera samoizolacije", dodao je Mandić.

Najavio je da će, nakon 1.500 testova koji su jučer stigli, sutra doći 1.500, a do idućeg četvrtka 20.000.

"Imamo dovoljno testova. Masovno testiranje nije rješenje. Moramo ih dati u ruke doktorima. testovi će biti ravnomjerno raspoređeni", kazao je Mandić.

Na pitanje našeg portala, istakao je i da konjički klaster izlazi sutra, kada je 14-ti dan od svečanosti firme "Igman", od koje su krenula prva oboljenja.

"Sutra je 14. dan primarnim kontaktima koji su bili u samoizoalciji. Iz njega su se pojavili Goražde i Travnik.Mi smo dobro pokrili konjički klaster.Imamo još Bihać i Mostar. I to smo dobro pokrili, ali sve bi bilo puno manje da se slušao Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva kada smo početkom drugog mjeseca predlagali zabranu prelaza, ograničenog ulaska", ustvrdio je Mandić.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije