IGK: Negiranje genocida nije sloboda govora, to je kriminalni čin

8
Radiosarajevo.ba
IGK: Negiranje genocida nije sloboda govora, to je kriminalni čin
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Genocid u Srebrenici

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) oglasio se danas saopćenjem za javnost povodom komentara glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Milanka Kajganića nakon odbacivanja 30 prijava za negiranje genocida, u kojem navodi kako je negiranje genocida u Srebrenici kriminalni čin, a ne sloboda govora.

"Neko ko negira holokaust, ne radi to u ime slobode govora, već u ime veličanja ratnog zločina i nacizma. Isto ovo treba da važi za velikosrpske negatore genocida u Srebrenici, koji je nakon holokausta prvi pravno verfivirani genocid u Evropi, što znači da ima i pravnu i hostorijsku validnost" navodi se u saopćenju.

IGK smatra kako je negiranje genocida u Srebrenici kriminalni čin, a ne sloboda govora, te da "podvoditi proslavu genocida pod slobodu govora, također je kriminalni čin i saučesništvo u proslavi genocida".

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

Ivica Puljić se javio iz Amerike: 'State Department je sve demantirao'

"Negiranje genocicda u Bosni i Hercgovini predstavlja novo civilizacijsko posrnuće i nastavak genocidnih aktivnosti prije svega nad bošnjačkim narodom. Velikosrpski i velikosrbijanski revizionisti pokušavaju sakriti sve tragove svojih zločina u Bosni i Hercegovini te nastaviti s daljnjom destrukcijom države Bosne i Hercegovine protiv koje su se digli 1990-ih da bi stvarali 'veliku Srbiju' od drugih država", navodi se.

Kako se nadalje navodi, "srbijanski negatori genocida pokazuju da ne priznaju internacionali poredak i haške presude, da iz pevaziđenog organskog koncepta nacije razvijaju negaciju prema svima koji se ne uklapaju u 'homogenu' etničku grupu".

Savjetnica za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu: 'Negiranje genocida je uvreda žrtvama'

Savjetnica za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu: 'Negiranje genocida je uvreda žrtvama'

IGK navodi kako se "oni danas služe svjetskim silnicama i pokušavaju se predstaviti u drugačijem svjetlu koje sakriva da su u Bosni i Hercegovini počinili genocid i druge zločine protiv čovječnosti i ljudskih prava".

Istovremeno, IGK samatra kako će pokušaji da se negira genocid u Bosni i Hercegovini samo voditi novim konlfiktima i prekidima saradnje između nezavisnih država na Balkanu.

"Kombinacija poricanja i inverzije istine ima efekat koji priželjkuju oni koji je promovišu, odnosno nastavak polarizacije stanovništva regiona na osnovu spornih simboličkih reprezentacija prošlosti i odgovornosti za nju. To je mehanizam koji zločin genocida nad ljudima koji su ubijeni u Srebrenici pretvara u zločin koji traje", navode iz IGK-a, ističući kako poricanje nije samo odbijanje da se prizna užasan čin.

Studenti iz Sarajeva u Srebrenici
Foto: Privatni album: Studenti iz Sarajeva u Srebrenici

"To je instrumentalizacija tog čina kako bi se osigurala njegova kontinuirana efikasnost i potaknuli uslovi pod kojima se bilo koja strana može naći u izvođenju obnovljenih čina međuzajedničkog nasilja koji se penju na nivo genocida. Pojedinačni akti negiranja genocida u Srebrenici ne mogu se izolovati od političkog projekta podjela i genocida čiji su dio. Moraju se staviti markeri protiv stalnog i namjernog zamućenja vode, namjernog predstavljanja lažnih informacija i strateškog širenja govora mržnje pod okriljem slobode govora", navodi se u saopćenju.

IGK ističe kako se dostojanstvo presuda za genocid mora održavati i njihova istina braniti, posebno s obzirom na izuzetno visoku granicu za donošenje takve presude.

"Oni koji žele da ih osporavaju treba da budu primorani da pronađu načine poštovanja da to učine. Ljudi imaju pravo na svoje mišljenje i da ga izraze, sve dok ne namjerno nanose štetu drugima i ne preziru istine utvrđene na sudu. Niko nema pravo da simboličnim sredstvima nastavlja projekat fizičkog genocida u nadi da će osigurati njegove ciljeve i, u najgorem slučaju, da ga stvarno oživi", zaključili su u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije