Savjetnica za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu: 'Negiranje genocida je uvreda žrtvama'

5
Radiosarajevo.ba
Savjetnica za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu: 'Negiranje genocida je uvreda žrtvama'
Foto: VOA / Alice Wairimu Nderitu

Alice Wairimu Nderitu, specijalna savjetnica za prevenciju genocida za BiH, izjasnila zabrinutost zbog negiranje genocida u BiH.

Wairimu Nderitu izrazila je zabrinutost zbog kontinuiranih incidenata negiranja vezanih za zločine počinjenih tokom suboa 1992.-1995., uključujući genocida u Srebrenici.

Ona je posebno izrazila zabrinutost u Srebrenici. Ona je posebno izrazila zabrinutost zbog nedavnih ovakvih incidenata prijavljenih nakon odluke o izmjenama i dopunama o Zakonu o Centru za spomen obilježje i mezarje Srebrenica Potočari za žrtve genocida 1995. godine.

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Misterija konačno riješena: Otkriveno zašto princ William nije bio na snimku s Kate

Ponovila je zabrinutost koju je izrazila tokom svoje posjete BiH 2021. i 2022. godine, ističući da negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca i dalje predstavljaju ozbiljan izazov za napore pomirenja u BiH.

"Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je konačno utvrdio da je u Srebrenici počinjen genocid. Negiranje genocida je uvreda međunarodnom pravu i pravdi i dostojanstvu žrtava i preživjelih čiji su najmiliji ubijeni samo zato što su postojali", naglasila je ona.

Također je odala priznanje za neumorne napore preživjelih i drugih aktera civilnog društva u BiH, koji svakodnevno rade na suzbijanju negiranja genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, te promosianju održivog mira i pomirenja u cijeloj zemlji.

"Bila mi je čast posjetiti Memorijalni centar Srebrenica Potočari prošle godine za 27. godišnjicu obilježavanja genocida u Srebrenici, gdje sam se susrela sa žrtvama i preživjelima koji su svoje živote posvetili da osiguraju odgovornost za počinjene zločine, da očuvaju sjećanje i odaju počast žrtvama. Prisustvovala sam konferenciji koju su organizovale Majke Srebrenice i pohvalila njihovu hrabrost i otpornost u potrazi za istinom, pravdom i neponavljanju".

"Također sam se susrela s akterima civilnog društva koji promovišu podizanje svijesti i obrazovanje kako bi osigurali da nove generacije uče iz ove tragične historije. Takve inicijative ppostoje širom BiH i bila sam ohrabrena vidjeti nekoliko njih u svojim posjetama zemlji, posebno da upoznam ljude koji stoje iza njih, koji neumorno rade na promovisanju budućnosti u kojoj podjelama, mržnji i negiranju nema mjesta", rekla je Wairimu Nderitu.

"Ohrabrujem sve aktere, posebno političke, vjerske i lidere zajednica, da podrže takve inicijative i da vode primjerom, te da svojim glasom promovišu konstruktivan dijalog zasnovan na povjerenju, poštovanju i dostojanstvu", zaključila je.

Podsjetila je na politički dokument pod naslovom Borba protiv holokausta i poricanja genocida: zaštita preživjelih, očuvanje sjećanja i promovisanje prevencije, koji je pokrenuo Ured UN-a za prevenciju genocida i odgovornost za zaštitu 2022. godine, istakla je da on pruža okvir za rješavanje pitanja negiranje genocida sa ciljanim smjernicama i preporukama za vlade, sistem UN-a i druge relevantne aktere, uključujući kompanije društvenih medija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije