IGK: Još jedna pobjeda istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve genocida

1
Radiosarajevo.ba
IGK: Još jedna pobjeda istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve genocida
Foto: EPA-EFE / Potočari

Još jedna pobjeda istine o genocidu u Srebrenici i pravde za žrtve genocida.
Autorica Lidija Dimkovska se izvinula za upotrebu riječi masakr, umjesto genocid.

Prije nekoliko dana Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanda i Zečir Ramičilović, član Internacionalnog ekspertnog tima Instituta za istraživanje genocida Kanda i zastupnik iz reda bošnjačkog naroda u Skupštini Republike Sjeverne Makedonije uputili su javni odgovor Lidiji Dimkovska, autorici teksta ‘Jugoslavija u mom životu, moj život u Jugoslaviji u 10 tačaka’, objavljenog 27. oktobar 2021. godine na portalu Nomad.ba.

Između ostalog autorica u tekstu piše: U Strazburu 1995. godine, negde u vreme masakra u Srebrenici, desilo se čudno okupljanje na koje sam bila pozvana zajedno sa još mladih Jugoslovena, rođenih u sedamdesetim”.

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

U javnom odgovoru autorici stoji između ostalog: ”Upotrebe neadekvatne riječi „masakr“ znači negiranje genocida u Srebrenici. Jer u Srebrenici nije bio masakr. U Srebrenici je bio genocid. Genocid u Srebrenici nije stvar ničijeg misljenja. To je sudski dokazana i priznata činjenica Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju.

Upotreba riječi masakr negira sudsku, naučnu i historijsku činjenicu o jedinom, pravno dokazanom genocidu poslije holokausta u Evropi. Negiranje genocida blokira mogućnost pravde, istine i oporavka i negira budućnost za preživjele žrtve. Negiranje genocida i srpski nacionalizam, koji se sve do sada nisu kažnjavali, pokazali su se kao otrovna kombinacija koja je napravila novu fazu negiranja poznatu kao trijumfalizam: trijumfalizmom se slave genocidna zvjerstva”.

Na kraju pisma Instituta za istraživanje genocida zatraženo je od autorice Lidije Dimkovske da se javno izvine žrtvama genocida u Srebrenici, posebno Majkama Srebrenice kao minimum ljudskosti koje autorica treba javno pokazati.

Autorica Lidija Dimkovska je poslala sljedeću poruku Institutu za istraživanje genocida Kanada:

“Nikada nisam negirala genocida u Srebrenici i ako bi pročitali moja djela vidjeli bi da je tako. Srebrenica je rana u mom životu i prisutna i u mojoj literaturi. To je jasno i iz eseja koji ste pročitali i komentirali. Riječ masakr je svirepo ubistvo ljudi kojeg apsolutno ne odobravam. Ako Vam toliko smeta riječ masakr onda se izvinjavam zbog toga.

Ali mora da znate da koristim u mojim djelima i riječ genocid, ali u eseju mislim da je riječ masakr u svom suštinskom smislu bio isto tako jak i jasan. Iz koneksta bi morali shvatiti da ga potpuno osuđujem”, navodi se u saopćenju Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije