Britanski parlamentarci odali počast žrtvama genocida u Srebrenici

1
Radiosarajevo.ba
Britanski parlamentarci odali počast žrtvama genocida u Srebrenici
Foto: Memorijalni centar Srebrenica / Visoka delegacija UK Velike Britanije i Sjeverne Irske posjetila Srebrenicu

Visoka delegacija Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske, koja uključuje 15 članova i članica britanskog Parlamenta, u pratnji britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, Matta Fielda, u četvrtak je posjetila Memorijalni centar Srebrenica odavši pritome počast žrtvama genocida – Bošnjacima sigurne zone UN-a “Srebrenica”.

Ovom prilikom, članovi delegacije su se imali priliku upoznati sa rezultatima rada projekta “Istina, dijalog, budućnost” koji realizira Memorijalni centar uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

“Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je bila i ostala posvećena zaštiti sjećanja na genocid u Srebrenici, ali i praćenju stanja povratka i života danas u istočnoj Bosni.

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Doktorica Larisa Čorda: Zašto su emocije jako važne za plodnost

Kroz razgovor sa britanskim parlamentarcima stekao sam dojam da sa zanimanjem prate i slučajeve negiranja genocida, kršenja ljudskih prava danas i sve druge probleme s kojim se nosi nova generacija povratnika na ova područja. Upravo je i projekat koji su podržali omogućio da uključimo mlade ljude u brojne aktivnosti Memorijalnog centra.

Rezultat njihove podrške su edukacije, razvoj vještina, te realizacija važnih poduhvata poput izrade Izvještaja o negiranju genocida, predstavljanje izložbe “Koracima onih koji ni(su) prešli”, pokretanje Liderske inicijative za Srebrenicu koja je okupila lidere iz cijelog svijeta, uspostava partnerstava sa 40 međunarodnih i domaćih istraživačkih institucija, univerziteta i organizacija”, poručio je direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić.

Britanski ambasador Matt Field je naglasio važnost saradnje sa Memorijalnim centrom, kao i činjenicu da ova institucija danas predstavlja ne samo centar sjećanja i istraživanja genocida, već i središnju tačku obnove civilizacijskog dijaloga u Bosni i Hercegovini.

Visoka delegacija UK Velike Britanije i Sjeverne Irske posjetila Srebrenicu - undefined

Foto: Memorijalni centar Srebrenica: Visoka delegacija UK Velike Britanije i Sjeverne Irske posjetila Srebrenicu

“Drago mi je što je ovako velika i visoka delegacija britanskog Parlamenta posjetila Srebrenicu. Ključno je da svi nastavimo sa učenjem lekcija o onome šta se desilo ovdje, da shvatimo vitalno važan rad Memorijalnog centra i zajedno izgradimo bolju budućnost. Ujedinjeno Kraljevstvo ostaje potpuno posvećeno ovom važnom radu”, naglasio je ambasador Field.

Delegaciju predvode parlamentarci Bob Stewart, James Gray i baronesa Julie Smith, poručili su u saopćenju iz Memorijalnog centra u Srebrenici.

“Današnja posjeta je još jedna potvrda posvećenosti Ujedinjenog Kraljevstva Bosni i Hercegovini, iskrenom prijateljstvu i ustrajnosti da se zajedno borimo protiv posljedica genocida i stvaranju prilika za oporavak našeg društva.Više od četvrt stoljeća kasnije, kroz naše zajedničke programe stvaramo osnov da institucija Memorijalnog centra bude siguran prostor koji će okupljati ljude, hrabriti istraživački rad i uvijek na prvom mjestu imati zaštitu žrtava i sjećanja na genocid”, zaključio je direktor Suljagić.

Posjetioci iz Ujedinjenog Kraljevstva bili su duboko dirnuti današnjom posjetom Memorijalnom centru i razgovorom sa predstavnicama udruženja porodica žrtava genocida u Srebrenici. Nakon posjete Memorijalnom centru, delegacija je položila vijenac na spomenik žrtvama genocida u Srebrenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije