Otkazana dodjela nagrade negatoru genocida u Srebrenici

7
Radiosarajevo.ba
Otkazana dodjela nagrade negatoru genocida u Srebrenici
Foto: EPA-EFE / Gideon Greif

Gideonu Greifu, predsjedniku komisije o Srebrenici koju je formirala Vlada RS, naredne sedmice neće biti uručen orden za posebne zasluge kojeg je trebao dobiti u Ambasadi Njemačke u Tel Avivu.

Njemačka ambasada obavijestila je danas zvanice da će ceremonija, koja je bila zakazana za 10. novembar, biti otkazana radi "nepredviđenih unutrašnjih razloga".

Podsjetimo, Institut za istraživanje genocida Kanada poslao je jutros otvoreno pismo saveznom predsjedniku Njemačke Franku-Walteru Steinmeieru povodom najave da će Greifu biti urečen orden.

Christian Schmidt komentirao predloženu izmjenu izbornog zakona BiH i poslao ponudu bh. političarima

Christian Schmidt komentirao predloženu izmjenu izbornog zakona BiH i poslao ponudu bh. političarima

"Zašto Njemačka nagrađuje negatora srebreničkog genocida ordenom za posebne zasluge?", upitali su se iz Instituta u ovom pismu i dodaju: 

"Vaš potez je duboko antiticivilizirajući, dehumanizirajući, neljudski, opasan za mir i stabilnost u svijetu i poguban za međunarodnu pravdu i pravo. Vaš potez degradira Ujedinjene Nacije i internacionalne pravne i sudske autoritete i dokumente". 

Gideon Greif je izraelski historičar koji je postavljen na čelo "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja naroda u srebreničkoj regiji od 1992. do 1995. godine" koja negira da se u Srebrenici dogodio genocid nad Bošnjacima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije