IFIMES: Talas političkih promjena seli se iz Crne Gore u BiH

0
Radiosarajevo.ba
IFIMES: Talas političkih promjena seli se iz Crne Gore u BiH
Foto: EPA-EFE / Crna Gora

Međunarodni institut za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) iz Ljubljane, redovno analizira događanja na Bliskom istoku i Balkanu.

IFIMES je povodom lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini, koji će se održati 15.novembra 2020. pripremio analizu aktualnih političkih događanja.

Iz analize „Lokalni izbori u BiH 2020: Talas političkih promjena seli se iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu“ izdvajamo najvažnije i najzanimljivije dijelove, prenosi IFIMES.

U Bosni i Hercegovini će se 15.novembra 2020.godine održati lokalni izbori. Ukupan broj birača je 3.283.194. Na predstojećim izborima je znatno povećan broj birača koji glasaju putem pošte i iznosi 101.771 birač. Na lokalnim izborima natječe se 30.809 kandidata za pozicije u budućoj lokalnoj vlasti, 534 politička subjekta odnosno 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet listi nezavisnih kandidata i 71 nezavisni kandidat pripadnik nacionalnih manjina. 

Na lokalnim izborima izabrat će se 64 općinska vijeća u Federaciji BiH, 56 skupština opština u Republici Srpskoj (RS), 120 načelnika općina/opština, 22 gradonačelnika i 31 zastupnik Skupštine Brčko Distrikta BiH.

Izborna kampanja za lokalne izbore u Bosni i Hercegovini protječe u znaku tradicionalnih političkih suparništava ali i utjecaja talasa političkih promjena u Crnoj Gori, prouzrokovanih porazom režima Mila Đukanovića (DPS) na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta 2020. 

Talas političkih promjena u Crnoj Gori pogodio je i Bosnu i Hercegovinu, a ponajviše njen entitet Republiku Srpsku (RS). Već je došlo do preslagivanja na političkoj sceni Republike Srpske, izlaskom iz vladajuće i najdugovječnije koalicije SNSD-DNS-SP Demokratskog narodnog saveza (DNS), koji je dolaskom na čelo te stranke Nenada Nešića izabrao drugačiji politički put, a to je političko djelovanje, koje će biti u interesu građana/birača, jer je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) svoje djelovanje uglavnom temeljio opstankom na vlasti po svaku cijenu i enormnom bogaćenju i pljački društvenih resursa na čelu sa Miloradom Dodikom i pojedincima oko njega. Poslije parlamentarnih izbora održanih 2018.godine dogodila se klasična „politička prostitucija“ pomoću koje je Dodik oko sebe okupio nekoliko manjih stranaka i pojedinaca. Iako često Milorad Dodik izjavljuje, da je zagledan u Srbiju i njenog predsjednika Aleksandra Vučića (SNS) porazni su rezultati njegove vladavine za razliku o Srbije, koja bilježi najbolje rezultate u regionu i liderstvo u Evropi kada je u pitanju ekonomski oporavak poslije pandemije Covid-19. DNS ima tradiciju aktivnog učešća u političkim promjenama. DNS (pod imenom SNS) je bio nosilac političkih promjena u Republici Srpskoj tako 1998. i kao i sada 2020.godine. 

Velika su očekivanja građana u Republici Srpskoj, da vladajuću koaliciju napusti i Socijalistička partija (SP) Petra Đokića, koja se nedavno oslobodila grupe „Dodikovaca“ u svojim redovima i koja bi izlaskom iz vladajuće koalicije prevagnula u korist rušenja režima Milorada Dodika. Prema relevantnim istraživanja SNSD na lokalnim izborima gubi u gradu Banja Luka. Zbog toga su intenzivirane aktivnosti SNSD u vezi izbornih prevara, kupovini glasača, ali i nezakonitom registriranju birača u inostranstvu o čemu se vode kriminalističke istrage protiv pojedinih njihovih članova i članova izbornih komisija.

Opoziciona Srpska demokratska stranka (SDS) i Partija demokratskog progresa (PDP) na lokalne izbore izlaze osnaženi zbog političkih promjena, koje su ostvarene u Crnoj Gori na nedavnim parlamentarnim izborima i pada popularnosti SNSD te predstavljaju ozbiljnu alternativu SNSD. SNSD i Milorad Dodik rapidno gube podršku u biračkom tijelu i zbog toga Dodik pokušava neprimjerenom političkom retorikom, koju zaoštrava dodatno remetiti ionako poremećene odnose u BiH, pokušavajući povratiti izgubljenu podršku u biračkom tijelu. 

U Federaciji BiH na lokalnim izborima odmjeravat će vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA) i koalicija koju čine četiri političke stranke: Socijaldemokratska partija (SDP), Naša stranka (NS), Nezavisna bosanskohercegovačka lista (NBL) i Narod i pravda (NiP). U Kantonu Sarajevo na predstojećim izborima vodit će se bitka za svaki glas. U glavnom gradu BiH Sarajevu lokalni izbori predstavljat će plebiscit ZA ili PROTIV sadašnje vlasti, koju čini SDA.

Ostatak teksta možete pročitati na OVOM linku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije