Ifet Feraget: Ovo je jedna pravosudna farsa na teret građana FBiH

5
Radiosarajevo.ba
Ifet Feraget: Ovo je jedna pravosudna farsa na teret građana FBiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Rusmir Karkin

Pretres u slučaju "Dženan Memić" u kojem su optuženi Ljubo i Bekrija Seferović za izazivanje saobraćajne nesreće i spriječavanje dokazivanja na Vrhovnom sudu FBiH održan je danas.

Muriz Memić je nakon završenog pretresa kazao da postoji izreka koja kaže "svako u životu može pogriješiti".

"Vlado Mišković je pravna budala. On što je danas rekao u sudu je laž. Ovo nije saobraćajna nesreća, Dženan je ubijen", kazao je Muriz.

Ifet Feraget je kazao da je ovaj slučaj poučan.

"Austrougarska je ustanovila ovaj sud, ovakav slučaj nikad nije bio na ovom sudu. Kazao sam na početku da predsjedavajući sudskog vijeća ne bi trebao da bude na toj poziciji. 

Ovo je pokušaj Vrhovnog suda da na neki način sačuva čast. Ona ne može biti sačuvana jer je drugi put doneseno ukidanje odluke. Ovog puta su požurili, 23. jula, čujemo da neki otkazuju i odmore, će se desiti novo ročište i hvala im na tome. Ne rade oni to zbog Dženan, ni Ifeta, rade to zbog sebe.

Ovo je jedna pravosudna farsa na teret poreskih obveznika i građana FBiH. Ovo je jedna poruka Vrhovnom sudu, neka ih je sramota, ako ukidate da biste donijeli istu, to je ukradeno vrijeme.

Ovdje je samo ukradeno vrijeme porodici Memić i meni kao advokatu. Sud je mogao pozivati koga hoće, nek vam vještači cijeli svijet, ali ista će odluka biti, dokazi kažu Dženan je ubijen. Ovo je sramota i pokušaj da se sačuva čast vrhovnog suda, koja je izgubljena, šesta je godina u pitanju", rekao je Ifet.

Na pitanje novinara šta se dešava sa ponovnim pozivanje vještaka iz Novog Sada Ištvana Bode, Rusmir Karkelj je istaknuo da je to pitanje riješeno još u prošlom postpku.

Rusmir Karkelj je kazao da je i pozivanje ponovo vještaka Ištvana Bodala, već riješeno u prošlom postupku.

"Evidentno je da je njegov iskaz povezan sa izvršenjem krivičnog djela. Očito je ovdje riječ o povrijeđenom egu. Nije učestvovao u vještaćenju", kazao je on.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Pritvor za nekoliko osoba

Josip Barić nalazi se u pritvoru, a osumnjičeni je u istrazi Tužilaštva BiH i sumnjiči se zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342.  A vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.

Barić je treća osoba koja je u okviru istrage Tužilaštva BiH uhapšena zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP KS i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Svi se i dalje nalaze u pritvoru, kao i Alisa Ramić (rođeno Mutap).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije