Ifet Feraget o odluci Vrhovnog suda FBiH: Čista kupovina vremena

3
N. Ka.
Ifet Feraget o odluci Vrhovnog suda FBiH: Čista kupovina vremena
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Ifet Feraget i Muriz Memić

Vrhovni sud Federacije BiH djelimično je uvazio žalbu Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarjaevo na oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u Sarajevu u predmetu protiv Ljube i Bekrije Seferovića.

Presuda je ukinuta i određeno je održavanje pretresa pred Vrhovnim sudom FBiH.

Ifet Feraget advokat porodice Memić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba kaže da na planeti ne postoji sud koji će donijeti drugačiju odluku osim oslobađajuće.

"Ovo je velika politička igra, kako se pojačava pritisak od bh. tužilaštva i radi se na predmetima. Tako da je ovo sve na neki način interesantno, ali sinhronizovano.

Ono što je Tužilaštvo BiH uradilo govorio samo o sebi, a ukinuti presudu je glupo, po meni nije bilo mjesta ovakvoj odluci ni prvi put, ali očigledno oni su jači i od argumenata, i 1000 posto će njihova odluka biti oslobađajuća, ovo je kupovina vremena", kazao je Ifet.

On ističe da nikakvu drugu odluku ne mogu donijet, te da će ovim kupiti samo pola godine, do godinu dana.

"Žao mi je samo u ovome svemu Muriza, a ponavljam odluka će biti ista", zaključio je on.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Krajem februara ove godine Sud BiH je prihvatio prijedlog Tužilaštva o produženju pritvora za Zijada Mutapa i Hasan Dupovca.

Dupovac i Mutap, otac Alise Mutap koja je bila sa Dženanom Memićem u noći ubistva, uhapšeni su 1. februara.

SIPA je tada pretresla dva objekta u Hadžićima i na Ilidži te izuzela predmete koji bi mogli poslužiti kao dokazi.

Nakon pretresa su pripadnici SIPA-e uhapsili Hasana Dupovca, nekadašnjeg šefa Odsjeka MUP-a KS za saobraćajne istrage, te Zijada Mutapa, oca Alise Mutap koja je u noći 8. februara 2016. godine bila u društvu sa Dženanom Memićem kada je zadobio povrede od kojih je preminuo 15. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije