Ambasador Nelson odgovorio na pismo Muriza Memića

3
N. Ka.
Ambasador Nelson odgovorio na pismo Muriza Memića
Foto: Radiosarajevo.ba / Memić i Nelson

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson odgovorio je na pismo koje mu je 18. februara 2021. uputio Muriz Memić, otac ubijenog mladića Dženana Memića, koji više od pet godina pokušava dokazati istinu o smrti svog sina.

"Poštovani gospodine Memiću, primite moje iskreno saučešće, zbog gubitka Vašeg sina Dženana. Rastužilo me Vaše pismo u kojem ste opisali detalje Vaše petogodišnje borbe za zadovoljenje pravde.

Iako ne mogu komentarisati istragu koja je u toku, ono što Vam mogu reći je da je Amabasada SAD-a u Sarajevu i dalje posvećena pružanju podrške uslovima u kojima odgovoran profesionalan i neovisan pravosudni sektor može funkcionisati i u kojem je svaki pojedinac jednak pred zakonom.

Iskreno, Eric Nelson", piše u pismu.

Pismo ambsadora Nelsona - undefined

Foto: Radiosarajevo.ba: Pismo ambsadora Nelsona

Muriz je u pismu koje je uputio ambsadoru Nelsonu izemđu ostalog napisao:

"Nakon dvije oslobađajuće presude Kantonalnog suda u Sarajevu, kojima je utvrđeno da se saobraćajna nesreća nije dogodila.

Tužilaštvo BiH je po našoj krivičnoj prijavi podnijetoj protiv 45 poznatih lica i više nepoznatih lica, otvorilo istragu vezanu za ometanje istrage ubistva Dženana".

Memić dalje navodi:

"Molim Vas da poduzmete sve što je u Vašoj nadležnosti kako bi se Tužilaštvu BiH omogućilo da pokrenutom istragom utvrdi ko su ubice, kao i odgovornost onih koji su učestvovali u zataškavanju očiglednog ubistva i njihovih nalogodavaca".

Podsjećamo, Dženan je napadnut 8. februara 2016. u Velikoj aleji, a preminuo je 15. februara na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Nakon stradanja Dženana Memića podignuta je optužnica protiv Ljube i Bekrije Seferovića zbog saobraćajne nesreće. Pa je Sud, ne jednom već dva puta, kazao da Dženana nije udarilo auto.

Porodica i danas čeka "pravu" optužnicu kojom će i oni koji se prave da ne znaju vidjeti da je Dženan ubijen.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je ovog februara pokrenulo akciju vezano za ovaj slučaj, u pritvoru su Zijad Mutap i Hasan Dupovac, koji su osumnjičeni za organizirani kriminal i ometanje istrage o stradanju Dženana Memića.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije