Ifet Feraget nakon ročišta: I Dalida Burzić mora doći na red

0
Radiosarajevo.ba
Ifet Feraget nakon ročišta: I Dalida Burzić mora doći na red
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Dolazak na Sud BiH

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget, koji je prisustvovao ročištu po prijedlogu Tužilaštva BiH za produženje pritvora policajcu Josipu Bariću, rekao je kako je teško slušati tuđe nebuloze kada znate svaki detalje.

"Kako vrijeme odmiče, rekao bih, da sve odbrane dublje tonu", kazao je novinarima Ifet Feraget. 

Govoreći o detaljima koji su se desili kobne noći, rekao je kako i Dalida Burzić mora doći na red.

"Zar nije malo čudno da neko prijavljuje Josipa Barića osnovano zbog davanja dvije dijametralno suprotne izjave, a istovremeno ta glavna tužiteljica (Dalida Burzić) Murizu i meni kaže to je bilo naguravanje koje je eskaliralo 'on nije njega htio ubiti'. Dakle, ako je Barić prvu izjavu dao 9. februara, to je bila službena zabilješka, a drugu 10. marta kada je on saslušavan kao svjedok - prvi put je izjavio da mu je Alisa Mutap rekla 'automobil nas je udario velikom brzinom', što bi išlo u prilog da je saobraćajna nesreća...

Dalida Burzić 7. marta donosi naredbu o sprovođenju istrage zbog krivičnog djela Ubistva, a Barić 10. marta na neki način potkrepljuje tu naredbu, pa kaže: 'Osim toga da ih je udarilo auto ona je meni rekla da ih je možda neko napao skriven iza drveta.' Nije to baš logično, i zbog toda i Dalida Burzić mora doći na red", rekao je između ostalog Feraget.

Feraget je rekao i sudije Vrhovnog suda trebaju biti procesuirane, kao i to da se ova istraga mora proširiti na sudske vještake.

"Da li se ovdje brani Josip Barić ili neko ko tek treba doći na optuženičku klupu. Vrlo je mučno šest godina slušati priče kako treba ispoštovati odluke sudova, a nigdje u zakonu ne piše, da tužilac koji vodi lažu istragu i podiže lažnu optužnicu neće biti procesuiran dok se istraga ne završi", kazao je Feraget.

Također, Feraget je rekao da je Barić kao osumnjičeni rekao tužiocu da u slučaju smrti Dženana Memića "nešto ne štima", a da to tužilac tada nije zapisao u zabilješci.

"Neko mu je rekao – to sada ne piši".

Prošle sedmice su, podsjećamo, uhapšene još četiri osobe među kojima je i Alisa Ramić (ranije Mutap) od koje Barić u noći 8. februara 2016. godine na KCUS-u nije izuzeo krvavu majicu već je otišla kući u istoj odjeći, a majica je kasnije uništena. Barić je sačinio i dvije različite službene zabilješke, a kako je tvrdio, Alisa Mutap mu je dala dva različita iskaza.

Uskoro pritvor ističe i Hasanu Dupovcu i Zijadu Mutapu koji su u februaru uhapšeni u okviru istrage za organizirani kriminal u slučaju "Dženan Memić" koju vodi Tužilaštvo BiH i tužilac Ćazim Hasanspahić, a pridružio mu se i tužilac Dubravko Čampara.

Na posljednjem ročištu za određivanje pritvora za Ramić, Muamera Ožegovića kojima je i određen jednomjesečni pritvor, dok su policajci DKPT-a Nebojša Veljović (penzionisan) i Nedžad Hrvat pušteni da se brane sa slobode, tužioci su istakli kako je devet zaštićenih svjedoka, a više od 60 svjedoka dosad je saslušano.

Podizanje optužnice očekuje se do kraja mjeseca jula, dok se istraga za druge osumnjičene nastavlja. 

U nedjelju je otac ubijenog mladića Dženana Memića, Muriz prijavio prijetnje smrću koje je dobio, a danas će to prijaviti i Tužilaštvu BiH.

Ubrzo je osumnjičena osoba uhašena. Kako saznajemo, riječ je o Fahrudinu Ramiću, suprugu ranije uhapšene Alise Ramić (rođeno Mutap).

Inače, Memić ne prisustvuje ročištima za određivanje pritvora jer će i sam biti svjedok u ovom slučaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije