Arijana Memić o pritvoru Alisi Mutap: Tamo je gdje je davno trebala biti

3
Radiosarajevo.ba
Arijana Memić o pritvoru Alisi Mutap: Tamo je gdje je davno trebala biti
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Arijana Memić

Sud Bosne i Hercegovine prihvatio je prijedlog Tužilaštva BiH i odredio jednomjesečni pritv Alisi Mutap i Muameru Ožegoviću.

Dvojici policajaca Nedžad Hrvat i Nebojša Veljović pušteni su uz mjere zabrane.

Alisa Mutap, sada Alisa Ramić, uhapšena je 16. juna 2021. godine, zajedno sa još jednom osobom.

Ona će nakon određivanja jednomjesečnog pritvora biti prebačena u tuzlanski zatvor.

Arijana Memić, sestra ubijenog Dženana Memića i zastupnica Skupštine Kantona Sarajevo u razgovoru za Radiosarajevo.ba istakla je da je ovakva odluka Suda BiH za porodicu Memić bila očekivana.

"Pet godina tvrdimo da Alisa Mutap zna ko je ubio Dženana, da nema amneziju, postoji niz dokaza za to. Nakon pet godina dočekali smo da je vidimo tamo gdje je davno trebala biti", kazala je Memić za Radiosarajevo.ba.

Očekuje da će u narednom periodu Tužilaštvo BiH podignuti optužnicu kako su i najavili na jučerašnjem ročištu.

"Također, očekujemo da nastave provoditi istragu, određena vještačenja i da nastave hapsiti ostale koji su skrivali ubice našeg Dženana. Mi našu borbu nastavljamo i dajemo podršku radu Tužilaštva BiH, na čelu s glavnom tužiteljicom gospođom Gordanom Tadić, postupajućim tužiocima i istražiteljima koji rade na ovom predmetu", zaključila je Arijana Memić. 

Podsjetimo, Mutap je 24. oktobra 2016. godine svjedočila pred Kantonalnim sudom u Sarajevu, gdje je rekla da se ne sjeća većine detalja, da ima amneziju.

Alisa Mutap (danas Alisa Ramić), podsjećamo, bila je djevojka Dženana Memića, mladića koji je ubijen u februaru 2016. godine u Sarajevu i čije ubice nikad nisu pronađene. U trenutku kad je Dženan napadnut, s njim je bila Alisa, no tvrdi da ima amneziju i da se ne sjeća tragičnog događaja.

Nedavno je uhapšen i njen otac Zijad Mutap, koji je jedan od osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi s ometanjem istrage u slučaju "Dženan Memić".

Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja. Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Vrhovni sud FBiH već je jednom poništio oslobađajuću presudu Seferovićima i naložio novo saobraćajno vještačenje. Kantonalni sud u Sarajevu je u januaru ove godine ponovo Seferoviće proglasio nevinim. Porodica još uvijek traga za istinom o tome kako je njihov sin stradao, a u tome im pomažu i brojni građani.

Josip Barić nalazi se u pritvoru, a osumnjičeni je u istrazi Tužilaštva BiH i sumnjiči se zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342. . A vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.

Barić je treća osoba koja je u okviru istrage Tužilaštva BiH uhapšena zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP KS i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije