Ifet Feraget nakon podizanja optužnice: Ovo je već ogromna pobjeda

0
N. Ka.
Ifet Feraget nakon podizanja optužnice: Ovo je već ogromna pobjeda
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Ifet Feraget

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv pet osoba zbog organizovanog kriminala i spriječavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Navode opužbe tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, od čega 16 uz dodijeljene mjere zaštite, kao i prilaganjem oko 150 dokaznih materijala.

Tužitelj Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv:

1. Mutap Zijada, rođenog 1959. godine u Sarajevu
2. Ramić Alise (ranije Mutap), rođene 1996. godine u Njemačkoj,
3. Dupovac Hasana, rođenog 1973. godine u Hadžićima
4. Barić Josipa, rođenog 1963. godine u Sarajevu
5. Ožegović Muamera, rođenog 1981. godine u Foči

Advokat porodice Memić, Ifet Feraget za u razgovoru za Radiosarajevo.ba kazao da je ovo na neki način očekivan korak Tužilaštva BiH obzirom na količinu i značaj dokaza koji su u međuvremenu prikupljeni.

"Prije više od pet godina sam porodici Memić obećao da ćemo ići do kraja, evo vidimo da ta borba daje te prve rezultate. Ne treba ništa prejudicirati, treba pustiti da Sud BiH radi u miru, jer optužnica je dostavljena potvrđivanje. 

Jedini mogući put

Vjerujem da će tako biti, to znači da imamo potvrđenu osnovanu sumnju dakle, zasnovanu na dokazima o tome, da su Zijad Mutap, Alisa Ramić i ostala lica protiv kojih je podignuta optužnica, da se radi o licima koja su sudjelovala u grupi za organizirani kriminal, čiji je cilj bio zataškavanje ubistva Dženana Memića", kazao je Ifet.

On ističe da je svjestan da je ovo nova traumatizacija za porodicu jer će morati da ponovo prolaze kroz sve.

"To je ono što sam davno objasnio Murizu, jer ovo je jedini mogući put, moramo vjerovati u pravni sistem bez obzira na sve propuste i očekujem da rješavanjem ovog slučaja, a to nema nikakve dileme, predstavlja jedan veliki doprinos u popravljanju stanja u našem pravosuđu koje se sa dva slučaja Memić i Dragičević, u potpunosti narušli integritet rada pravosudnih djelatnika, zbog pojedinaca", rekao je Ifet.

Prema riječima advokata porodice Memić, glavna tužiteljica Gordana Tadić je davno saopćila da će se voditi aktivna istraga.

Ogromna pobjeda

"Možemo očekivati i proširenje istrage na pripadnike policijskih i pravosudnih struktura, bez čijeg doprinosa ne bismo ovako teške posljedice u ovom slučaju", istaknu je i dodao:

"Ovo je ogromna pobjeda već, jer utvrđujemo odgovornost blagovremeno, ne čekamo da se nešto okonča po nekoj lažnoj optužnici, jer to traje po deset godina. Zakon nije nikoga zaštitio od istrage, pa neće ni tužioce", zaključio je Ifet u razgovoru za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, Dženan Memić je stradao u februaru 2016. godine. Zajedno s njim, u ilidžanskoj Velikoj aleji je bila djevojka Alisa Mutap. Uslijed zadobijenih povreda, mladić je preminuo u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu sedam dana kasnije.

Ljubo Seferović i njegov otac Bekrija bili su optuženi da su skrivili saobraćajnu nesreću u kojoj je mladić stradao, te su bili optuženi za neukazivanje pomoći osobi povrijeđenoj u saobraćajnoj nesreći i sprečavanje dokazivanja.

Ipak, porodica Dženana Memića nije bila zadovoljna razvojem situacije, a nebrojeno mnogo puta ukazivali su na, kako tvrde, brojne nepravilnosti u ovom slučaju.

Naime, Porodica Memić od samog početka tvrdi da je Dženan ubijen, te da je Tužilaštvo KS sa tadašnjom glavnom tužiteljicom Dalidom Burzić diglo lažnu optužnicu za saobraćajnu nesreću. Zbog toga je otac mladića Muriz Memić podnio i krivičnu prijavu Državnom tužilaštvu koje je nakon 11 mjeseci otvorilo istragu za organizirani kriminal u slučaju Memić.

Pritvor za nekoliko osoba

Josip Barić nalazi se u pritvoru, a osumnjičeni je u istrazi Tužilaštva BiH i sumnjiči se zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal iz člana 342.  A vezi sa krivičnim djelom protivzakonito posredovanje iz člana 382. i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela iz KZ-a Federacije BiH.

Barić je treća osoba koja je u okviru istrage Tužilaštva BiH uhapšena zbog sumnje da je počinio krivično djelo organizirani kriminal, u vezi sa krivičnim djelima protivzakonito posredovanje i pomoć učiniocu poslije učinjenog krivičnog djela.

Hasan Dupovac, bivši šef Odjela za saobraćajne nesreće MUP KS i Zijad Mutap, otac Alise, djevojke koja je bila sa Dženanom Memićem u noći kada je on nastradao, uhapšeni su 1. februara.

Svi se i dalje nalaze u pritvoru, kao i Alisa Ramić (rođeno Mutap).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije