I ovo je BiH: Prijavio uvoz luka, pa ostao bez 18 tona krompira

0
Radiosarajevo.ba
I ovo je BiH: Prijavio uvoz luka, pa ostao bez 18 tona krompira
Foto: Pixabay / Krompir / Ilustracija

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u Carinskoj ispostavi Bosanski Šamac oduzeli su 18.000 kilograma krompira koji je uvoznik pokušao prokrijumčariti u Bosnu i Hercegovinu.

"U Carinskoj ispostavi Bosanski Šamac uvoznik je prijavio za uvozno carinjenje pošiljku crvenog luka u količini 23.000 kilograma. Tokom pregleda priložene dokumentacije izražena je sumnja u vrstu i količinu robe, te je pristupljeno detaljnom pregledu pošiljke, nakon čega je utvrđeno da se pored redovno prijavljene robe u kamionu nalazila i roba za koju nije priložena uvozna carinska dokumentacija", saopćeno je iz UIO BiH.

U saopćenju se navodi da je neprijavljena roba bila sakrivena na način da je na četiri zadnje palete bio natovaren crveni luk, a u ostatku pošiljke, u dubini tovarnog prostora do kojeg nije moguće pristupiti bez detaljnog istovara, pronađeno je 18 paleta konzumnog krompira ukupne težine 18.000 kilograma.

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

Djevojka pojela podgrijanu supu, pa ostala paralizovana: Doktori otkrili šta se desilo

"Pretpostavlja se da je zamjena robe izvršena iz razloga što se prilikom uvoza krompira iz zemalja EU u BIH plaća dodatna taksa u iznosu 0,10 KM po kilogramu, koja se prilikom uvoza crvenog luka ne naplaćuje. Lice koje je počinilo ovaj carinski prekršaj je prihvatio odgovornost, izdan je prekršajni nalog, a roba je trajno oduzeta i bit će prodana na javnoj aukciji organizovanoj u UIO", navedeno je u saopćenju.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH pozvali su građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda.

"Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije