Bevanda poručio EU: Stavovi Zvizdića o Pelješkom mostu nisu stavovi cijele BiH

Radiosarajevo.ba
Bevanda poručio EU: Stavovi Zvizdića o Pelješkom mostu nisu stavovi cijele BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vjekoslav Bevanda
Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda uputio je pismo predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću i visokim zvaničnicima EU, u kojem ističe da Vijeće ministara nije zauzelo službeni stav o Pelješkom mostu.

Ministar Bevanda prezentirao je premijeru Hrvatske i zvaničnicima EU činjenice koje se odnose na navode iz pisma predsjedavajućeg Vijeća ministara Denisa Zvizdića, navodeći da se on samoinicijativno obratio Plenkoviću i institucijama EU, iznoseći lični i stav svoje političke partije (SDA), a nikako stav Vijeća ministara BiH.

Također, Bevanda je osim hrvatskom premijeru pismo uputio na adrese predsjednika Europske komisije Jean-Claude Junkera, povjerenice Europske komisije za regionalnu politiku Corine Cretu, te šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH Lars-Gunnar Wigemarka.

"U vezi s činjenicom koja je navedena u pismu, da je Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH na 49. sjednici održanoj 5. julua 2017. godine, zatražio od Vijeća ministara BiH da uputi notu Republici Hrvatskoj i obustavi svih aktivnosti u vezi s izgradnjom Pelješkog mosta, dok se ne postigne potpuna obostrana saglasnost, bitno je istaknuti da Vijeće ministara BiH nije usvojilo ovaj zaključak", navodi se u pismu ministra Bevande.

U nastavku pisma ističe se da je Vijeće ministara BiH na 108. sjednici održanoj 19. jula 2017. godine jednoglasno usvojilo izvještaj ministra prometa i komunikacija BiH, gdje stoji da nema neformalnih zapreka za izgradnju Pelješkog mosta i da to ne treba povezivati s konvencijom o pravu mora.

"Naglasio bih također da Zvizdić, prilikom slanja pisma nije izvršio niti konsultacije sa članovima kolegija Vijeća ministara BiH radi usuglašavanja stavova koje iznosi, niti je navedeno pismo ponudio na izjašnjenje Vijeću ministara BiH. Navedeno pismo upućeno je jednostrano od jednog člana Vijeća ministara BiH te ni na koji način ne predstavlja stavove hrvatskih i srpskih članova Vijeća ministara BiH“, ističe ministar Bevanda.

Dodaje da smatra svojom obavezom da obavijesti Vladu Hrvatske i institucije EU o činjeničnom stanju jer je u jednom dijelu bh. medija pismo predsjedavajućeg Zvizdića predstavljeno kao službeni stav Bosne i Herecgovine.

"Nadam se da navedeno pismo, koje izražava stav isključivo pojedinca i jedne političke stranke, neće narušiti dobrosusjedske odnose između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske te da ovakvi pojedinačni stavovi neće dodatno negativno utjecati na kredibilitet BiH i naš put ka članstvu u Europskoj uniji“, zaključuje u svom pismu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije