Zvizdić i McDonald: Ujedinjeno Kraljevstvo podržava reforme u BiH

Radiosarajevo.ba
Zvizdić i McDonald: Ujedinjeno Kraljevstvo podržava reforme u BiH
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić primio je danas u Sarajevu stalnog podsekretara Ministarstva za vanjske poslove Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Simona McDonalda.

Zvizdić se zahvalio na značajnoj prijateljskoj podršci Ujedinjenog Kraljevstva u procesu europskih i euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine. 

Složili su se da su bilateralni odnosi dvije države kvalitetni i bez otvorenih pitanja. Podsekretar McDonald je rekao da Ujedinjeno Kraljevstvo podržava reformske procese u Bosni i Hercegovini. Izrazio je uvjerenje da će BiH u skorije vrijeme ostvariti status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Predsjedavajući Zvizdić i podsekretar McDonald su razgovarali i o Samitu Zapadnog Balkana koji će biti održan u Londonu 2018. godine, a glavne teme će biti infrastrukturna i energetska povezanost, digitalna ekonomija, saradnja mladih i sigurnosna saradnja. 

Tokom sastanka, sagovornici su se složili da su ekonomski odnosi između Bosne i Hercegovine i Ujedinjenog Kraljevstva skromni, ali da postoji značajan potencijal za unapređenje. 

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio Vladi Ujedinjenog Kraljevstva na davanju značaja obilježavanju godišnjice sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. 

Zvizdić je tokom sastanka izrazio uvjerenje da će nakon izlaska iz Europske unije Ujedinjeno Kraljevstvo nastaviti podržavati reformske procese u BiH na putu ka Europskoj uniji. Složili su se  da je integracija čitavog Zapadnog Balkana od ključnog značaja, kako za političku i ekonomsku stabilnost, tako i za sigurnost čitave Europe. 

Sastanku je prisustvovao ambasador Ujedinjenog Kraljevstva u BiH Edward Ferguson.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije