Guardian/ Hrvatska policija sprejom slikala križeve po glavama migranata

12. 05. 2020. u 20:11:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 459

Britanski list Guardian objavio je fotografije migranata kojima je hrvatska policija navodno naslikala krstove na glavi.

Ujedinjene nacije su zatražile od hrvatske vlade da istraži najnovije navode o zlostavljanju migranata koji se kreću balkanskom rutom i prelaze iz BiH u Hrvatsku.

Hrvatska policija je navodno sprejom slikala krstove po glavama migranata prilikom pokušaja prelaska granice sa BiH, piše Guardian.

Britanski list naveo je da je dobio brojne fotografije onoga što su humanitarne organizacije opisale kao "posljednje poniženje" koje su hrvatske vlasti učinile migrantima koji putuju balkanskom rutom.

Jack Sapoh iz nevladine organizacije "No Name Kitchen", koja djeluje u Velikoj Kladuši, smatra da su moguća dva motiva hrvatske policije.

"Ili hrvatske vlasti upotrebljavaju boje za prskanje kako bi identifikovale i ponizile migrante ili, što je još gore, koriste to kao taktiku za psihološku traumatizaciju ovih ljudi vjerskim simbolom, većinom muslimana", ocjenjuje Sapoh.

Guardijan navodi da je toj nevladinoj organizaciji 6. maja prijavljeno da je grupa migranata u Poljani u BiH gurnuta nazad na granici sa Hrvatskom i išarana sprejom narandžaste boje. Sličan incident je prijavljen i sutradan.

Također, kako prenosi britanski list, migrantima su ukradeni novac i mobilni telefoni.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA