Guardian: Suđenje Mladiću najznačajnije je još od Nürnberga

Radiosarajevo.ba
Guardian: Suđenje Mladiću najznačajnije je još od Nürnberga
Ratko Mladić, ratni komadant bosanskih Srba, koji je terorizirao Bosnu u 1990-im će najvjerovatnije biti osuđen danas za posljednji genocid koji se dogodio na tlu Europe, piše danas britanski Guardian.

Mladić je komandirao vojskom bosanskih Srba od 1992. do 1995. godine u toku rata u Bosni i Hercegovini i nekoliko godina bio je jedan od najtraženijih bjegunaca na svijetu.

Sada ima 74 godine, lošeg je zdravstvenog stanja.

Njegovi advokati raspravljali su da li se on osjeća dovoljno dobro da može prisustvovati izricanju presude. Nije jasno da li će oni tražiti odgađanje suđenja. Sudija je ranije odbacio zahtjeve odbrane da se suđenje odgodi.

Suđenje u Hagu trajalo je 530 dana ukupno u više od četiri godine i jedno je od najznačajnijih slučajeva ratnih zločina u Europi još od Nürnberga, zbog ukupnog broja ubijenih i stradalih.

Međunarodni tribunal za bivšu Jugoslaviju (ICTY) saslušao je 591 svjedoka i pregledali oko 10.000 dokaznih predmeta koji se odnose na 106 odvojenih zločina, prenosi Guardian.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije