Hoće li građani Sarajeva ostati bez gradskog prijevoza?

0
Radiosarajevo.ba
Hoće li građani Sarajeva ostati bez gradskog prijevoza?
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Radovi na Marijin-Dvoru

Radnici KJKP Gradskog saobraćaja (GRAS) Sarajevo platu nisu dobili već dva mjeseca. Račun ove firme je i dalje blokiran, a radnički neposluh zaposlenika postaje sve izglednija opcija.

Kako je Amir Mumunović, predsjednik Sindikata GRAS-a rekao za Radio Sarajevo, promjene preko vikenda se nisu desile. Ne znaju tačno ni kada bi odluka o sudbini preduzeća mogla biti donijeta, ali nadaju se da će to biti u narednim danima. 

"Da vidimo dokle smo i šta smo”, napomenuo je Muminović.

Podsjetimo, račun ovog preduzeća je i dalje blokiran.

Kako je Mumunović ranije potvrdio za naš portal, kaže da je problem u banci. Tačnije, ostao je da se riješi administrativni dio posla.

Sve više zaposlenika ove firme je na bolovanju jer ne mogu izdržati pritisak bez plate.

Izloženi su i pritisku putnika zbog nedostatka vozila.

"Ako nam nestane nafte, isključe nam struju jer je nismo platili, bit će obustava. Isto će se desiti i ako veliki broj uposlenika ode na bolovanje. Ali, sve je više zagovornika koji pozivaju na radnički neposluh“, pojasnio je Muminović prije dva dana.

U ovom slučaju, taj neposluh bi bio neizvršavanje radnih zadataka, odnosno, obustava javnog prijevoza u glavnom bh. gradu.

Očigledno je da će sljedeći radni dani biti presudni za ovo preduzeće, ali i za građane Sarajeva koji svaki dan koriste ova vozila.

Sporazum potpisan početkom oktobra

Podsjetimo, Sporazum između Kantona Sarajevo i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS kojim bi se trebali riješiti problemi u poslovanju ovog preduzeća, potpisan je 5. oktobra.

Ipak, račun GRAS-a do danas nije odblokiran, što znači neisplatu plata i neplaćene račune.

GRAS ima dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje u iznosu od 33 miliona KM, zatim Poreznoj upravi u iznosu od 92 miliona.

Dugovanja preduzeća prema uposlenim radnicima, koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu sa Kolektivnom ugovorom za oblast komunalne privrede, iznose preko 15 miliona KM.

Tu je i rješenje tužbi ovog preduzeća protiv Kantona Sarajevo u iznosu većem od 300 miliona, što se trebalo regulisati potpisivanjem Sporazuma početkom oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije