Sporazum potpisan, plata nema: GRAS dao ultimatum Vladi KS

I. S.
Sporazum potpisan, plata nema: GRAS dao ultimatum Vladi KS
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / GRAS, Arhiva

Sporazum između Kantona Sarajevo i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća GRAS kojim bi se trebali riješiti problemi u poslovanju ovog preduzeća, potpisan je 5. oktobra. Nazvan je historijskim.

Međutim, uprkos tome, račun GRAS-a i dalje nije odblokiran

Predstavnici ovog preduzeća su zato najavili mirne proteste ukoliko se ova situacija danas ne riješi. Obustave saobraćaja neće biti.

Ovo je na današnjoj konferenciji za novinare, koja je održana u sjedištu ove firme u Sarajevu, najavio Amir Mumunović, predsjednik Sindikata GRAS-a.

Naveo je da su predstavnici Sindikata prihvatili Sporazum iako je imao manjkavosti, ali da radnici već 25 dana nemaju plate.

"Nismo se bunili, trpjeli smo napade građana i osude medija", pojasnio je Mumunović.

Podsjetio je na loše uslove u ovoj firmi koji nisu ni blizu onima u susjedstvu ni drugim zemljama, ali i stara vozila koja voze.

"Ko zna koliko uposlenika GRAS-a jutros neće imati šta da jedu", rekao je Mumunović i dodao da su poslovi uposlenika teški i odgovorni.

Kaže da radnici trpe loše uslove jer hrane porodice, te nemaju druge mogućnosti.

"Nećemo dati firmu, branit ćemo je po svaku cijenu", poručio je Mumunović.

Zamolio je potpisnike Sporazuma, tačnije Vladu i Skupštinu KS-a, te upravu GRAS-a i advokate da danas nađu rješenje za neodblokiran račun.

"Molimo potpisnike Sporazuma da odblokiraju račun, bojim se poslije danas nećemo moliti“, poručio je Munumović.

Ponovio je kako se svaki dan očekuje isključenje struje, kao i da će uskoro nestati nafte.

Ramiz Gušo, predsjednik Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede u FBiH - Kantonalni odbor Sarajevo, poručio je da je krajnje vrijeme da se odgovorni uozbilje, te da radnici GRAS-a imaju podršku Sindikata.

"Zaposlenici nisu krivi za ovo stanje, već politika", smatra Gušo.

Dodao je da se neće dozvoliti da građani ispaštaju, već da će se problem riješiti izlaskom na ulicu.

Podsjetimo, GRAS ima dugovanja prema Upravi za indirektno oporezivanje u iznosu od 33 miliona KM, zatim Poreznoj upravi u iznosu od 92 miliona.

Dugovanja preduzeća prema uposlenim radnicima, koji su tužili preduzeće zbog radnih sporova u skladu sa Kolektivnom ugovorom za oblast komunalne privrede, iznose preko 15 miliona KM.

Tu je i rješenje tužbi ovog preduzeća protiv Kantona Sarajevo u iznosu većem od 300 miliona, što se trebalo regulisati potpisivanjem Sporazuma početkom oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije