KS / Rješenje problema GRAS-a: Smanjenje broja radnika, KS daje 150 miliona KM za dugove

28. 09. 2020. u 19:31:00 Fena

Shares: 78

Skupština Kantona Sarajevo (KS) dala je saglasnost na Sporazum o rješavanju problema u poslovanju Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Gras".

Ministar saobraćaja KS Adi Kalem kazao je da će tim sporazumom riješiti mnoge probleme.

"Gras se obavezuje da će postići dogovor s radnicima, povući sve tužbe koje su pokrenute protiv Kantona, Uprava i Sindikat uposlenih pristat će na bezuvjetno provođenje restrukturiranja preduzeća kroz smanjivanje broja radnika", kazao je Kalem.

Istakao je da se također Kanton Sarajevo obavezuje da će planirati dodatna sredstva u budžetu za rješavanje dugovanja u ukupnom iznosu od 150 miliona KM na period 2021-2025, zatim investirati sredstva u kapitalne projekte u periodu 2021-2025. u minimalnom iznosu od 110 miliona eura te subvencionirati preduzeće minimalnim iznosom od 30 miliona KM godišnje.

"Kanton se obavezuje da će ove godine izdvojiti najmanje 5,6 miliona KM za izmirenje dijela obaveza prema UIO po tužbama radnika zbog radnih sporova", naglasio je Kalem.

Zastupnik Naroda i Pravde Elmedin Konaković cijeni nastojanje da se nešto popravi u preduzeću u priči za koju je teško naći rješenje.

KOMENTARI (6)