Sastanak u Sarajevu: Kako od GRAS-a naplatiti 131 milion maraka poreznog duga

Radiosarajevo.ba
Sastanak u Sarajevu: Kako od GRAS-a naplatiti 131 milion maraka poreznog duga

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministar saobraćaja Adi Kalem i sekretar Ministarstva finansija KS Zejna Avdić održali su danas sastanak s direktorom Porezne uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerifom Isovićem o modalitetima isplaćivanja poreskog duga KJKP "GRAS".

Direktor Isović je upoznao prisutne da, prema podacima Poreske uprave FBiH, stvarna dugovanja GRAS-a iznose 131 milion KM, odnosno oko 92 miliona KM po osnovu glavnice i 39 miliona kamata.

Danas se razgovaralo o modelima kako riješiti pitanje ovog duga da bi GRAS mogao funkcionirati.

Dogovoreno je da resorno ministarstvo podnese inicijativu za održavanje operativnog sastanka s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, Željeznicama FBiH i rudnicima uglja koji su, pored GRAS-a, najveći dužnici u FBiH, kako bi se pokušalo doći do optimalnog modela za rješavanja najvećih poreskih dugovanja državnih firmi.

Kako je naglašeno, još 2017. godine je pripremljen zakon o djelimičnom oprostu duga na federalnom nivou koji bi trebao ponuditi moguće odgovore na ova pitanja, poručuju iz Vlade KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije