HNK: Krizni štab donio nove mjere zbog COVID-a i poslao apel građanima

Radiosarajevo.ba
HNK: Krizni štab donio nove mjere zbog COVID-a i poslao apel građanima
Foto: AA / Mostar

Krizni štab Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi Hercegovačko-neretvanskog kantona održao je danas u Mostaru sastanak na kojem je donio nove preventivne mjere, a u cilju daljnjeg praćenja stanja i poduzimanja mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom.

Štab od jedinica lokalne samouprave traži provedbu pojačanog inspekcijskog nadzora svih inspekcija u skladu s Naredbom Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

U ustanovama socijalne skrbi sa smještajem korisnika obustavljaju se posjete korisnicima i izlasci korisnika.

Svi zaposleni u ustanovama socijalne skrbi sa smještajem korisnika i u dječjim vrtićima testirat će se svakih 21 dan do daljnjeg. Testiranje se vrši sukladno propisanoj proceduri nadležne zdravstvene ustanove. Za provedbu ove mjere odgovorne su ustanove socijalne skrbi, dječji vrtići i nadležne zdravstvene ustanove.

Također, kako je saopćeno iz Vlade HNK, nalaže se zdravstvenim ustanovama aktiviranje kriznih planova pripravnosti i odgovora na pojavu COVID-19 i uspostava trijažnih/febrilnih punktova te su o istom obvezni dostaviti izvješće Kriznom ptabu Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi HNK najkasnije do 30. juna ove godine.

Krizni stožer iznova apelira na građane da budu oprezni i da se pridržavaju svih propisanih mjera zaštite - držanja distance, nošenja maske u zatvorenom javnom prostoru te, i na otvorenom, ukoliko nije moguće održati distancu od dva metra, kao i čestog, temeljitog pranja ruku, održavanja osobne higijene i higijene prostora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije