Vlada HNK traži od FUCZ-a relaksaciju mjera pri ulasku u BiH

Radiosarajevo.ba
Vlada HNK traži od FUCZ-a relaksaciju mjera pri ulasku u BiH
FOTO: Arhiv / Ilustracija

S današnjeg je koordinacijskog sastanka predstavnika Vlade i kantonalnog štaba civilne zaštite HNK upućen otvoreni poziv Federalnom stožeru civilne zaštite da se, na tragu evidentnoga poboljšanja ukupnog zdravstveno-epidemiološkog stanja u državi, bez odgode donesu odluke o relaksiranju mjera kada je u pitanju prelazak državne granice, broj okupljanja ljudi, kao i odluku o odobrenju rada tržnih centara i svadbenih salona u zemlji.

"Predlažemo, u prvoj etapi, ukidanje mjere obaveznog samoizoliranja prilkom prelaska granice na razdoblje od 72 sata, a u drugoj etapi ukidanje te mjere u cijelosti. Također, potrebno je omogućiti prekogranično komuniciranje i za državljane drugih država, a s obzirom na ukupna nastojanja u smjeru oporavka ekonomije, treba odmah dopustiti rad i tržnim centrima.

Također, pozivamo na otvaranje svadbenih salona i ukidanje ograničenja broja osoba koje se mogu okupiti na jednom prostoru", poručeno je sa sastanka, uz napomenu da na snazi ostaje obaveza poštivanja osnovnih protuepidemijskih mjera.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije