Vlada HNK: Zatečeni smo najavom štrajka u osnovnim školama

Radiosarajevo.ba
Vlada HNK: Zatečeni smo najavom štrajka u osnovnim školama

Iz Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona u četvrtak su saopćili kako su zatečeni objavom sindikata uposlenih u osnovnim školama HNK-a o mogućem stupanju u štrajk zbog čega cjelokupnu javnost, kako kažu, žele još jednom upoznati s mjerama provedenim s ciljem poboljšanja radno-pravnog i materijalnog statusa prosvjetnih djelatnika i uvjeta rada.

"Uz činjenicu da se iz Budžeta samo za osnovno obrazovanje – osnovne škole izdvaja 41.407.930 maraka, u obnovu i izgradnju školskih objekata i školskih sportskih dvorana uložili smo dodatnih 10 miliona maraka, unatoč tome što su općine vlasnici školskih objekata. Ovim projektom nastavljamo obnovu svih škola u našem kantonu. Također, s ciljem osuvremenjivanja nastavnog procesa, započeli smo realiziranje projekta e-učionica, a najuspješnije učenike dodatno nagrađujemo", navode iz kantonalne vlade.

Dodaju kako su potpisivanjem kolektivnih ugovora kojeg Vlada u cijelosti poštuje, uz druge beneficije, uspjeli osigurati povećanje plaća prosvjetnim djelatnicima za najmanje 15 posto, koje se, u mandatu ove Vlade, isplaćuju do desetoga, a ne krajem mjeseca kako je to ranije bila praksa.

"Pored znatnog smanjenja broja učenika po školama i odjeljenjima, riješene su organizacijske sheme i mreža škola. Također, krenuli smo u rješavanje jednog od najbitnijih pitanja radno-pravnog statusa prosvjetnih djelatnika te je u stalni radni odnos primljeno 320 djelatnika, a na adekvatan način zbrinuli smo i tzv. tehnološki višak za više od 200, tako da niti jedan prosvjetni djelatnik nije ostao bez radnog mjesta iako ih značajan broj radi bez pune norme.

Suočeni s ozbiljnim finansijskim poteškoćama koje su posljedica naslijeđenog duga temeljem izvršnih sudskih rješenja, Vlada je, kroz postignute izvansudske nagodbe, do sada isplatila oko 15 miliona maraka od čega je polovica sredstava uplaćena na račune prosvjetnih djelatnika. Isplatom oko 3 miliona maraka iz Rebalansa Budžeta za 2018. godinu za ovu nakanu ispunjen je i zadnji zahtjev sindikata da se isplate sve izvansudske nagodbe do 31. 6. 2014. godine" ističu iz Vlade HNK-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije