Postigli dogovor: Ljekari i stomatolozi iz HNK-a odustali od generalnog štrajka

Fena
Postigli dogovor: Ljekari i stomatolozi iz HNK-a odustali od generalnog štrajka
Foto: AA / Ilustracija

Doktori medicine i stomatologije HNK-a obustavili su generalni štrajk koji je bio najavljen za danas, potvrdila je predsjednica Strukovnog sindikata ljekara medicine i stomatologije HNK-a Kristina Bevanda, istaknuvši kako očekuje da će kolektivni ugovor s doktorima medicine i stomatologije biti potpisan do kraja ovog mjeseca.

"Nakon neformalnog razgovora sa kantonalnim premijerom Nevenkom Hercegom, približili smo naše stavove vezane za kolektivni ugovor oko spornih točaka. Zbog iskazne dobre volje iz Vlade HNK-a i obećanja da će do kraja ovog mjeseca kolektivni ugovor biti potpisan, Skupština sindikata odlučila je kako je to dovoljno da obustavi generalni štrajk, i to najviše radi pacijenata, ali i samih doktora", kazala je Bevanda.

Dodala je kako u ovom ili idućem tjednu očekuju poziv na parafiranje, a potom i na potpisivanje kolektivnog ugovora.

Po njezinim riječima, sada slijedi prezentacija njihovog prijedloga kolektivnog ugovora i ostatku Vlade HNK-a, kako bi i oni mogli iznijeti svoje mišljenje, a zatim i njegovo potpisivanje.

"Mi se nadamo i ne vidimo razloga zašto i ostatak Vlade ne bi pristao na konačnu verziju prijedloga ugovora jer smo se usuglasili da produžimo trajanje kolektivnog ugovora tako da u konačnici, odnosno 2020. godine dostignemo 1,2 koeficijent, dok bi satnica ostala 2,30 kako smo se prvotno dogovorili", kazala je Bevanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije