Ljekari i stomatolozi 4. juna stupaju u generalni štrajk

Radiosarajevo.ba
Ljekari i stomatolozi 4. juna stupaju u generalni štrajk
Ljekari i stomatolozi s područja Tuzlanskog kantona od ponedjeljka, 04. juna godine stupit će u generalni štrajk.

Štrajk će početi u 07:30 sati u svim zdravstvenim ustanovama na području Tuzlanskog kantona, osim u Univerzitetsko-kliničkom centru, gdje se očekuje da će kasniti tri dana, jer je arbitraža u toku, potvrdio je potpredsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH Admir Suljić.

Nezadovoljni zdravstveni radnici stupaju u štrajk zbog nepostojanje dogovora o potpisivanju kolektivnog ugovora s Kantonalnom vladom. Iz Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije Tuzlanskog kantona ističu da su pregovori trajali šest mjeseci,

Kako kažu, do danas dogovora nema. Ljekari traže povećanje naknada u ovom kantonu, odnosno, kako navode, ista prava koja imaju njihove kolege u Sarajevu, Zenici, Bihaću i ostalim gradovima.

Podsjećamo, s obzirom na to da do potpisivanja kolektivnog ugovora nije došlo ni u HNK-a, ljekari medicine i stomatologije u Hercegovačko-neretvanskom kantonu danas stupaju u generalni štrajk. 

Naime, nakon što su pregovori s kantonalnom vladom oko potpisivanja novog kolektivnog ugovora definitivno propali, Sindikat doktora medicine i stomatologije HNK prošle sedmice najavio je da 23. maja stupa u generalni štrajk.

Za vrijeme generalnog štrajka primat će samo pacijenti čiji je život ugrožen i pacijenti kojima zbog njihovog zdravstvenog stanja prijeti trajni invaliditet. Onkološki pacijenti i trudnice također će se primati prema ustaljenom redoslijedu.

"Potrudit ćemo se maksimalno da ne bi došlo do nekih incidenata ili neželjenihsituacija u ambulantama, domovima zdravlja i bolnicama. Dat ćemo sve od sebe da u ovoj situaciji ne napravimo ni najmanji propust", poručio je Habibija. Štrajk će trajati sve do potpisivanja kolektivnog ugovora, najavili su iz Sindikata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije