Historijski uspjeh bosanskohercegovačke medicine: Aldin Hajdarević ima novo srce

2
Radiosarajevo.ba
Historijski uspjeh bosanskohercegovačke medicine: Aldin Hajdarević ima novo srce
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Aldin Hajdarević

U Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica (JU KB Zenica) početkom ovog mjeseca uspješno je obavljena eksplantacija organa sa moždano mrtvog donora, starosne dobi od 21 godinu, što je rezultiralo prvom transplantacijom srca u historiji Bosne i Hercegovine, koja je obavljena u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Nakon dijagnostifikovnja moždane smrti kod pacijenta, medicinski tim JU KB Zenica obavio je razgovor s porodicom preminulog, kako bi se dobila saglasnost za donaciju organa, a nakon što je porodica pristala, omogućeno je da se sprovede transplantacija.

Federalno ministarstvo zdravstva i Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, ovim povodom, organizovali su konferenciju za medije, te je istaknuto da je ovo historijski uspjeh za bh. zdravstvo.

Oglasilo se Ministarstvo odbrane BiH nakon pada helikoptera u Jablaničko jezero

Oglasilo se Ministarstvo odbrane BiH nakon pada helikoptera u Jablaničko jezero

Naglasili su da posebna zahvalnost ide prof. dr. Nerminu Granovu, koji je bio na čelu tima ljekara koji su obavili transplantaciju.

Kako su rekli, Aldin Hajdarević, 44-godišnji pacijent koji je dobio novo srce izašao je iz bolnice i uspješno se oporavio.

Veliki uspjeh ljekara: U Bosni i Hercegovini prvi put urađena transplantacija srca

Veliki uspjeh ljekara: U Bosni i Hercegovini prvi put urađena transplantacija srca

Ova operacija predstavlja prekretnicu u medicinskoj historiji zemlje, otvarajući nove mogućnosti za razvoj kardiovaskularne hirurgije u regionu. Srce je transplantirano pacijentu koji je dugo čekao na ovu vitalnu operaciju.

Inače, pacijenti koji trebaju transplantacije organa u BiH nalaze se na dugim listama čekanja, a jedan od razloga je i slaba svijest građana o važnosti doniranja organa.

Ovaj događaj predstavlja važan korak naprijed za zdravstveni sistem Bosne i Hercegovine, posebno u oblasti transplantacione medicine, koja se suočava s brojnim izazovima zbog ograničenih resursa i infrastrukture.

Uspjeh ove operacije rezultat je bliske saradnje između zdravstvenih ustanova u Zenici i Sarajevu, kao i posvećenosti medicinskih profesionalaca koji su uključeni u postupak, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije