Preminuo 22-godišnji Mostarac Adnan Šemić zbog kojega je promijenjen zakon u BiH

6
Radiosarajevo.ba
Preminuo 22-godišnji Mostarac Adnan Šemić zbog kojega je promijenjen zakon u BiH
Foto: Fena / Adnan Šemić

Preminuo je 22-godišnji mladić Adnan Šemić iz Mostara, zbog kojeg je promijenjen Zakon o transplantaciji organa i tkiva u svrhu liječenja Federacije BiH.

Podsjetimo, prije nekoliko dana, u najtežim trenucima života, rađale su se priče koje osvajaju srca i vraćaju vjeru u bolje sutra. Jedna takva priča, gdje su se životi dvojice ljudi, Adnana Šemića iz Mostara i Željka Mijailovića iz Loznice, spojili u borbi za život.

Adnan Šemić, mladić iz Mostara, suočio se s rijetkom bolešću jetre poznatom kao Vilsonova bolest. Njegova borba za život zahtijevala je hitnu transplantaciju jetre.

Član predsjedništva Željko Komšić se sastao sa ambasadorom Palestine u BiH

Član predsjedništva Željko Komšić se sastao sa ambasadorom Palestine u BiH

Kako njegova porodica nije mogla biti kompatibilan donor, nada se pojavila u obliku Željka Mijailovića, koji je odgovorio na apel na društvenim mrežama.

Željko Mijailović, građanin Loznice, bio je jedini kompatibilan donor za Adnana. Bez oklijevanja, Željko je putovao u Mostar gdje su potvrđeni njegovi medicinski testovi kao kompatibilnost za doniranje jetre. Zajedno su otputovali u Istanbul, gdje su se suočili s administrativnim preprekama etičke komisije, koja je odbila prvu zahtjev za transplantaciju.

Nakon žalbe i dugih dana čekanja, drugi pokušaj je konačno bio uspješan. Transplantacija je planirana i provedena u Istanbulu, gdje su obojica prošli kroz težak fizički i emocionalni proces oporavka.

Ovo je Željko iz Loznice koji donira dio jetre Adnanu Šemiću iz Mostara

Ovo je Željko iz Loznice koji donira dio jetre Adnanu Šemiću iz Mostara

Međutim, nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu, Adnanovo zdravstveno stanje se naglo pogoršalo, zahtijevajući hitne korake kako bi se spasio njegov život. Ova priča je privukla pažnju javnosti i političara, rezultirajući hitnim izmjenama zakona o transplantaciji organa u Federaciji Bosne i Hercegovine. Sada zakon omogućava transplantaciju organa od donora koji nisu u krvnom srodstvu s pacijentom, što je bila ključna prepreka u slučaju Adnana i Željka.

Glasanje u Parlamentu Federacije BiH je bilo jednoglasno i brzo, pokazujući da se humanost i zajedništvo mogu prepoznati iznad političkih podjela. Ova priča ne samo da govori o hrabrosti i požrtvovanju pojedinaca poput Željka Mijailovića, već i o važnosti brze reakcije zakonodavnih tijela kako bi se spasili životi mnogih drugih pacijenata.

No, Adnan nije dočekao transplantaciju jetre. Bolest je bila brža... I ovoga puta... 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije