Veliki uspjeh ljekara: U Bosni i Hercegovini prvi put urađena transplantacija srca

2
Radiosarajevo.ba
Veliki uspjeh ljekara: U Bosni i Hercegovini prvi put urađena transplantacija srca
Foto: Pixabay / Ilustracija

U Javnoj ustanovi Kantonalna bolnica Zenica, u nedjelju, 4. augusta 2024. godine, uspješno je izvedena eksplantacija doniranih organa sa moždano mrtvog donora starosne dobi 21 godinu.

Moždana smrt dijagnosticirana je 3. augusta, nakon čega je obavljen razgovor s porodicom preminulog pacijenta u smislu doniranja organa. Zahvaljujući porodici koja je pristala na donaciju organa urađena je multiorganska eksplantacija, saopćeno je iz ove bolnice.

"Multiorganska eksplantacija obavljena je u saradnji medicinskih timova uposlenika JZU KCU Sarajevo i uposlenika JU KB Zenica na čelu sa koordinatorom za transplantaciju mr. biomed. sci prim. dr. Senada dr. Čauševića i zamjenicom koordinatora doc. dr. prim. dr. Nerminom Rizvanović. Eksplantirani su srce i oba bubrega. Postoperativni tok transplantiranih pacijenata za sada protile uredno.

U Sarajevu došlo do obustave tramvajskog saobraćaja: Građani se mole za strpljenje

U Sarajevu došlo do obustave tramvajskog saobraćaja: Građani se mole za strpljenje

Transplantaciju srca , koja je prvi put realizovana u našoj državi uradio je tim ljekara KCU Sarajevo na čelu sa prof. dr. Nerminom Granovom, dok su bubrezi transplantirani na Klinici za urologiju pod vodstvom dr. Osmana Hadžiosmanovića", navode iz bolnice.

Menadžment JU Kantonalna bolnica Zenica izražava poštovanje i zahvalnost porodici donora na humanosti koji su svojim pristankom spasili tri života.

"Zahvalni smo medicinskom timu zaposlenika JU Kantonalne bolnice Zenica i UKC Sarajevo koji su na profesionalan način i u skladu s načelima medicinske etike sa uspjehom učestvovali u izvršenju postupka eksplantacije doniranih organa. Zahvalni smo i MUP-ču Zeničko-dobojskog kantona na podršci", navodi se u saopćenju menadžmenta JU Kantonalne bolnice Zenica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije