Transplantacija organa naprednom tehnologijom: Saradnja ljekara i robota donosi velike pogodnosti

0
Promotivni tekst
Transplantacija organa naprednom tehnologijom: Saradnja ljekara i robota donosi velike pogodnosti
Foto: Acibadem / Atakent

Posljednjih godina, brzi razvoj medicine i tehnologije u Turskoj doveo je do uvođenja i primjene potpuno novih hirurških tehnika, a jedna od njih je i robotska hirurgija.

Navodeći da se robotska hirurgija danas takođe koristi u transplantaciji organa, načelnik Centra za transplantaciju organa univerzitetske bolnice Acıbadem Atakent, prof. dr Hamdi Karakayalı naglašava sve prednosti koje su važne ne samo pacijentu već i donoru i hirurgu koji izvodi transplantaciju organa. Prof. dr Hamdi Karakayalı iznio je važne podatke o postignućima u transplantaciji organa i robotskoj transplantaciji organa koja se izvodi naprednom tehnologijom.

Neki se preporode, neki sačuvaju život s novim licem, nogama i rukama. Prema podacima Ministarstva zdravlja objavljenim u novembru prošle godine, na listama čekanja za transplantaciju bubrega nalazi se 24.449 pacijenata, za transplantaciju jetre 2600, srca 1422, pankreasa 277, pluća 204 i rožnjače 4119, i svi su u nadi da će se 'vratiti u život' i povratiti svoje zdravlje s doniranim organom. Dok Turska sporo napreduje s kadaveričnim doniranjem organa, na vrhu je svjetske liste u transplantaciji organa od živih donora. Načelnik Centra za transplantaciju organa univerzitetske bolnice Acıbadem Atakent prof. dr Hamdi Karakayalı kaže: „Turska je jedna od najiskusnijih zemalja u svijetu što se tiče transplantacije organa od živih donora, iz tog razloga mnogi pacijenti iz inostranstva dolaze u našu zemlju kako bi dobili pristup ovom tretmanu, a ljekari iz mnogih zemalja dolaze u našu zemlju i naše centre za transplantaciju organa u svrhu obuke kako bi promatrali i naučili operirati. Turska postaje sve omiljenija ne samo zato što ima najiskusnije ljekare, već i zato što ima bolnice s izvrsnom infrastrukturom i opremom te koristi najnovija tehnološka postignuća.”

Napredna tehnologija pridodata iskustvu ljekara!

Razvoj u području medicine u Turskoj i zadivljujući napredak tehnologije uz pridodato iskustvo ljekara donijeli su posljednjih godina inovacije u hirurškim tehnikama koje su u prošlosti bile nezamislive. Posebno treba naglasiti da se danas čak i posebno teške i složene operacije mogu izvesti u znatno kraćem vremenskom razdoblju, uz manji rizik od krvarenja, uz viši stepen sigurnosti po pacijenta i komfora za hirurga, a dobijeni rezultati značajno su bolji, stoga prof. dr Karakayalı pojašnjava: “Na primjer, već gotovo 20 godina laparoskopske (zatvorene) operacije postale su rutinski postupak kod transplantacije organa, posebno kod operacije bubrega, što rezultira kraćim boravkom u bolnici, manjim bolom i boljim kozmetičkim rezultatima za donore bubrega. Zbog prednosti ove metode u transplantaciji organa, ali i u drugim operacijama, transplantacija bubrega kod nekih odabranih pacijenata, u novije vrijeme čak i operacije transplantacije jetre, počinju se izvoditi zatvorenom metodom. Zahvaljujući sve većem iskustvu i tehnologiji koja se stalno razvija, ova metoda počinje se koristiti i u operacijama transplantacije jetre.”

Prof. dr Hamdi Karakayalı
Foto: Acibadem: Prof. dr Hamdi Karakayalı

Robotska hirurgija posljednjih godina izbija u prvi plan

Navodeći da je jedan od najvažnijih tehnoloških razvoja u području medicine posljednjih godina uvođenje robotske hirurgije, prof. dr Hamdi Karakayalı dodaje: „Robotska hirurgija, koja se naširoko koristi posebno u urološkim, ginekološkim i operacijama gastrointestinalnog sistema, počinje zauzimati svoje mjesto u transplantaciji organa. Iako je viša cijena važan ograničavajući faktor, treba istaknuti da ta metoda donosi značajne prednosti u odnosu na laparoskopsku hirurgiju.”

Umjesto u dvije, slika u tri dimenzije

Dakle, koje su razlike između transplantacije organa robotskom hirurgijom i laparoskopske hirurgije? Načelnik Centra za transplantaciju organa prof. dr Karakayalı daje kratak pregled razlika: „Kod laparoskopske hirurgije hirurg izvodi operaciju uz pomoć kamere i instrumenata umetnutih u abdomen, i zatim sve prati preko slike u dvije dimenzije; u robotskoj hirurgiji operacija se izvodi uz uvećanu 3D sliku visoke rezolucije. Pokretljivost hirurških instrumenata smještenih u abdomenu time je mnogo veća, što olakšava izvođenje operacije na kontroliran i siguran način.”

Velike prednosti za pacijenta, donora i za hirurga

Robotska hirurgija ne znači nužno da operaciju izvodi samo robot. Ruke robota izvode samo pokrete hirurga koji ih koristi. Korištenje svih ovih tehnoloških postignuća u području medicine, posebno u hirurgiji, ima samo jednu svrhu; izvesti operaciju koja je sigurnija, s manje komplikacija i manjim rizikom od krvarenja! Na taj se način pacijentu skraćuje boravak u bolnici, pacijent osjeća manje bolova, hirurški rezovi su znatno manji, i zato se pacijent može ranije vratiti na posao i svom životu. Prof. dr Karakayalı kaže: "S druge strane, budući da se organ izvadi iz donora bez ikakvih oštećenja, on počinje funkcionisati odmah nakon transplantacije, a proces oporavka pacijenta je nesmetan i skraćen."

Više informacija potražite na zvaničnoj stranici klinike www.acibadem.ba ili putem mail adrese bosnia@acibadem.com.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije