Helez u Briselu: 'Europska unija pomažući BiH ojačava i vlastitu sigurnost'

0
AA
Helez u Briselu: 'Europska unija pomažući BiH ojačava i vlastitu sigurnost'
AA / Zukan Helez

Zamjenik predsjedavajuće Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i državni ministar odbrane Zukan Helez izjavio je u utorak u Briselu da Europska unija pomažući BiH "ojačava i svoju vlastitu sigurnost" jer dijele evropski prostor.

Obrativši se na Političkom forumu na visokom nivou između Europske unije i Bosne i Hercegovine, Helez se zahvalio Vijeću za vanjske poslove EU koje je imalo snažnu ulogu da se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) prenese vjerodostojna slika sigurnosne situacije u Bosni i Hercegovini, te da Vijeće sigurnosti, usvoji rezoluciju i produži mandat Misije Althea EUFOR.

Bh. ministar je dao osvrt o implementaciji nužnih reformi u vezi EU integracija s akcentom na doprinos institucija odbrane u ovom procesu, a naravno i Vijeća ministara BiH koje ima ključnu ulogu u predlaganju potrebnih zakona.

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine  ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Šta se dešava u Srebrenici: Na sjednici Skupštine ponovo tačka o promjeni naziva ulica

Također, ministar odbrane BiH iskoristio je priliku da se zahvali EU na vrijednoj donaciji u iznosu od 20 miliona eura za jačanje kapaciteta deminerskog bataljona Oružanih snaga BiH.

"Imali smo svečani prijem 34 deminerska i 34 sanitetska vozila za deminerske operacije. Uz ova vozila, primili smo i 150 detektora metala i time je prva tranša u vrijednosti od deset miliona eura u potpunosti realizirana. Ovo je dalo dodatnu vrijednost našim sveukupnim kapacitetima odbrane ali i povećalo našu spremnost za deminerske operacije u EU, NATO ili UN misijama. Druga tranša od deset miliona eura također je odobrena i u fazi je implementacije", istaknuo je Helez.

Helez tvrdi da je ovo lokacija paravojnih kampova u RS: "Navečer pucaju pravim mecima, imam dokaze"

Helez tvrdi da je ovo lokacija paravojnih kampova u RS: "Navečer pucaju pravim mecima, imam dokaze"

Ministar odbrane BiH se na kraju zahvalio Europskoj uniji što je posvetila pažnju BiH.

"Najmanje što možemo je da uzvratimo boljom dinamikom na ispunjavanju prioriteta i uslova za početak pregovora, da svu bilateralnu podršku koju imamo usmjerimo na ispunjavanje ovog cilja", zaključio je Helez. ​​​​​​​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije