Helezov zamjenik pisao Borjani Krišto: "Predsjedništvo nezakonito imenovalo generala Oružanih snaga"

0
Radiosarajevo.ba
Helezov zamjenik pisao Borjani Krišto: "Predsjedništvo nezakonito imenovalo generala Oružanih snaga"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Oružane snage BiH

Zamjenik ministra obrane BiH brigadir Slaven Galić uputio je predsjedavajućoj Vijeća ministra BiH Borjani Krišto dopis u kojem ukazuje na drastično kršenje zakona i procedura propisanih Zakonom o odbrani BiH i Zakonom o službi u Oružanim snagama (OS) BiH pri imenovanju generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Kako je saopćio Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH, u dopisu se navodi kako je nezakonito provedeno i smjenjivanje i penzionisanje general bojnika Marka Stojčića s dužnosti komandanta komande za podršku OS BiH jer za to nije postojao prijedlog ministra odbrane.

Zamjenik ministra odbrane BiH Slaven Galić u dopisu zaključuje kako Tužilaštvo BiH treba utvrditi na koji način se ime 'kandidata' za visoku poziciju pojavilo pred Predsjedništvom BiH ako nije dostavljeno od strane zakonskog predlagača, ministra obrane BiH.

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Znate li koji su bh. igrači bili najbolji strijelci jugoslovenske fudbalske lige?

Sadržaj dopisa, kojeg je objavio HNS BiH, prenosimo u cijelosti:

''Na temelju sjednice, broja i datuma iz veze, dostavljamo Vam sljedeće:

Imenovanje i umirovljavanje generala u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine provodi se temeljem Zakona o službi OS BiH i Zakona o odbrani BiH, koji su ujedno ‘lex specialis’ zakoni koji propisuju imenovanje, promicanje, smjenjivanje i umirovljavanje generala.

Nedžad Ahatović: Oružane snage i izazovi pred BiH

Nedžad Ahatović: Oružane snage i izazovi pred BiH

Zakonito imenovanje generala u OS BiH

Zakon o obrani BiH kroz odredbe članka 22. tačke e) nalaže da načelnik Zajedničkog štaba daje preporuke i mišljenja ministru odbrane u vezi s promicanjem i postavljenjem osoba u činu pukovnika, brigadira i generala.

Temeljem članka 15. tačke g) ovoga Zakona, ministar odbrane Bosne i Hercegovine predlaže postavljenje, promicanje i smjenu generala.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH dočekali vrhovnog komandanta NATO snaga u Europi

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH dočekali vrhovnog komandanta NATO snaga u Europi

Člankom 12. tačke i), j), k) i l) Zakona o odbrani BiH propisane su nadležnosti Predsjedništva BiH oko imenovanja, promicanja i smjenjivanja generala u OS BiH.

Nezakonito imenovanje generala u OS BiH: Sve nabrojane odredbe članaka Zakona o odbrani BiH, Predsjedništvo BiH je prekršilo donoseći Odluku o postavljenu djelatnih vojnih osoba na generalska mjesta. Prijedlog dostavljenih imena iz Ministarstva odbrane BiH prema Predsjedništvu BiH nije uzet u razmatranje nego je protuzakonito na mjesto generala imenovan kandidat Predsjedništva. Isti nije nikako dostavljen u prijedlogu Ministarstva odbrane te je samim tim imenovanje od strane Predsjedništva nezakonito. Taj isti kandidat je protuzakonito postavljen u Operativno Zapovjedništvo OS BiH iz razloga što je Zakon o odbrani BiH naložio da ministar odbrane predlaže, a Predsjedništvo postavlja generale. Sve to je izostalo u ovome slučaju, niti prijedloga, niti konsultacija. Samo nezakonita odluka Predsjedništva BiH.

Zakonito smjenjivanje i umirovljavanje generala u OS BiH: Članak 15. tačke g) Zakona o odbrani u OS BiH nalaže da ministar odbrane predlaže smjenu generala. Članak 30. stavak (3) Zakona o odbrani BiH nalaže da Predsjedništvo na preporuku ministra BiH može smijeniti s dužnosti zapovjednika Zapovjedništva za potporu OS BiH. Članak 48. stavak (2) Zakona o službi u OS BiH propisuje uvjete za starosnu mirovinu te nalaže da se izuzetno, na prijedlog Ministra Odbrane, osoba koja ima čin generala, bez obzira na godine starosti i godine mirovinskog staža može umiroviti.

General Gojko Knežević na čelu Oružanih snaga BiH

General Gojko Knežević na čelu Oružanih snaga BiH

Nezakonito smjenjivanje i umirovljavanje generala iz reda Hrvatskoga naroda: Predsjedništvo BiH je i u slučaju smjenjivanja i umirovljavanja postupilo nezakonito (Zakon o službi u OS BiH Članak 48,133,149). Smjenjivanje i umirovljavanje general bojnika Marka Stojčića s dužnosti zapovjednika zapovjedništva za podršku OS BiH je učinjeno bez prijedloga Ministra odbrane. Isti je bio predložen od strane Ministra odbrane na dužnost zamjenika načelnika Zajedničkog štaba OS BiH za operacije. Ne da nije postavljen, nego je smijenjen samo da bi se otvorilo jedno generalsko mjesto za predsjedničkog kandidata, koji se nije nalazio u prijedlogu ministra odbrane.

Ako Predsjedništvo nije bilo zadovoljno sa dostavljenim kandidatima preostalo im je da zatraže nova, a ne da bez Ministarstva odbrane, protuzakonito, postavljaju, promiču i smjenjuju generale. Na žalost, to je urađeno samo na pozicijama koje pripadaju Hrvatima, i to za tri od četiri prijedloga usuglašena u Ministarstvu odbrane, i time je se narušio kontinuitet dosadašnje prakse utemeljen na zakonskim procedurama i narušila operativnost funkcioniranja OS BiH.

Ko je Gojko Knežević, novi prvi čovjek Oružanih snaga BiH?

Ko je Gojko Knežević, novi prvi čovjek Oružanih snaga BiH?

ZAKLJUČAK

Kršenje odredbi članaka Zakona o odbrani BiH i Zakona o službi u OS BiH oko imenovanja, smjenjivanja i umirovljavanja generala u OS BiH od strane Predsjedništva BiH bez prijedloga Ministra obrane samo da bi se uvažili osobni interesi pojedinih članova Predsjedništva, a koji su na štetu hrvatskog naroda dovodi u pitanje i primjenu odredbi članka 84. (Aktivnosti za prijem u NATO) Zakona o odbrani BiH koji nalaže aktivnosti svih razina vlasti za prijem BiH u NATO. Zašto poštovati ovaj, a ne onaj članak istoga zakona. Zadnja prepreka da nezakonita Odluka Predsjedništva BiH bude nepotvrđena je Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine. Ako izostane glas razuma u Predstavničkom domu, preostaje Dom naroda.

I na kraju, kršenje odredbi Zakona je krivično djelo, podliježe krivičnoj odgovornosti te je poziv Tužilaštvu Bosne i Hercegovine da formira predmet i utvrdi kako i na koji način se ime predsjedničkog kandidata pojavilo pred Predsjedništvom BiH ako nije dostavljeno od zakonskog predlagača, ministra odbrane".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije