Ministar Helez domaćin svečane akademije uz Dan OS BiH: "Imamo Oružane snage jače nego ikad"

2
Radiosarajevo.ba
Ministar Helez domaćin svečane akademije uz Dan OS BiH: "Imamo Oružane snage jače nego ikad"
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Svečana akademija povodom dana OSBiH

U povodu 1. decembra - Dana Oružanih snaga i 18. godišnjice oformljavanja OS BiH, u sarajevskom Domu OS BiH u četvrtak 30. novembra 2023. godine održana je svečana akademija.

Domaćin akademije bio je ministar obrane Zukan Helez sa zamjenicima ministra Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, uz prisutnost člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirevića, načelnika Zajedničkog štaba OS BiH general-pukovnika Senada Mašovića i zamjenika general-bojnika Gojka Kneževića i Ivice Jerkića.

Svečanoj akademiji prisustvovali su državni i međunarodni dužnosnici i članovi vojno-diplomatskog kora, predstavnici kulturnog, javnog i vjerskog života u Bosni i Hercegovini, te ostali najviši dužnosnici odbrambenih struktura BiH.

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

Osmanović: Mi ćemo se uvijek sjećati heroja, a oni ratnih zločinaca

U prigodnom obraćanju, ministar Helez je istaknuo da su Oružane snage BiH stub suvereniteta BiH, stub stabilnosti i sigurnosti svih naroda i građana u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji te zahvalio partnerskim zemljama na podršci u tome.

"S ponosom mogu kazati imamo jake Oružane snage, jače nego ikad do sada. Posebno ponosni možemo biti na pripadnike OS BiH koji su u ovoj godini postigli značajne rezultate u obuci i osposobljavanju te uspjeli održati, ali i podignuti zahtjevan nivo operativne sposobnosti. Uvjeren sam da smo na dobrom putu i da će svake naredne godine OS BiH još više jačati i napredovati", rekao je Helez.

Zukan Helez
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba: Zukan Helez

Ministar je podsjetio da je s novim sazivom Vijeća ministara BiH i njegovim dolaskom na čelo Ministarstva obrane BiH povećan vojni budžet. Samim tim, prvi put je poboljšan materijalni status pripadnika OS BiH i zaposlenika u MO BiH. Izrazio je nadu da će se trend povećanja osnovice, a samim time i primanja, nastaviti.

"Imajući u vidu složenost sigurnosnog ambijenta na globalnom planu, gdje veliki broj konflikta potencijalno mogu prijeći u globalni sukob, modernizacija naših Oružanih snaga postaje imperativ. Ulaganje u resor odbrane nije luksuz. To je stvarna potreba, jer to je ulaganje u sigurnu budućnost svih građana u BiH. Nadam se da će i ostali kolege ministri uvidjeti potrebu i značaj OS BiH te odobriti uvećanje sredstava za resor odbrane", zakjučio je ministar Zukan Helez.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije