Angelina Eichhorst s čelnicima Ministarstva odbrane BiH: 'Nastavljamo podržavati Oružane snage'

1
FENA
Angelina Eichhorst s čelnicima Ministarstva odbrane BiH: 'Nastavljamo podržavati Oružane snage'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Angelina Eichhorst s čelnicima MOBiH

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, sa zamjenicima ministra za politike i planove i upravljanje resursima - Slavenom Galićem i Aleksandrom Goganovićem, primio je danas delegaciju Evropske unije (EU), koju je predvodila direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst.

Sastanku su prisustvovali i šef Ureda za instrumente vanjske politike Evropske službe za vanjske poslove Peter Wagner i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler.

Sastanak čelnika Ministarstva odbrane BiH i Delegacije EU prethodio je današnjoj ceremoniji primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila, koja je upriličena u kasarni Oružanih snaga BiH (OSBiH) "Rajlovac".

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Godišnjica prvog poslijeratnog derbija na Grbavici

Riječ je o donaciji koju Evropska unija u okviru prve tranše pomoći Evropskog instrumenta za mir (EPF) u vrijednosti od 10 miliona eura donira Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

"Deminerska i sanitetska vozila koja danas dobijamo daju dodatnu vrijednost našim sveukupnim deminerskim kapacitetima i sposobnostima. Donacija našem deminerskom bataljonu nam je jako bitna, pogotovo što je došla u čas kada slavimo Dan OSBiH", rekao je ministar Helez, te dodao da OSBiH žele da budu regionalni lideri u procesu deminiranja.

Obilježena 18. godišnjica Oružanih snaga BiH: Pogledajte kakvo naoružanje ima naša armija

Obilježena 18. godišnjica Oružanih snaga BiH: Pogledajte kakvo naoružanje ima naša armija

Pohvalio je aktivnosti Evropske unije, kao i NATO-a, što su kroz svoje vojne i političke mehanizme jednoglasnom odlukom doprinijeli produžetku misije Althea EUFOR-a u BiH, rekavši da EUFOR ima važnu ulogu u očuvanju mira i sigurnosti.

Također je istakao nužnost jačanja dinamike ispunjavanja 14 prioriteta za početak pregovora za članstvo u EU.

"Oružane snage BiH su najbolje integrirani dio društva, i želio bih da i cijela Bosna i Hercegovina funkcionira kao Oružane snage BiH", zaključio je Helez.

Direktorica Evropske službe za vanjske poslove Angelina Eichhorst je naglasila da je saradnja sa Bosnom i Hercegovinom, koja je zemlja kandidat, na odličnom nivou, te izrazila želju za nastavkom još većeg i snažnijeg angažmana kako sa Bosnom i Hercegovinom tako i Oružanim snagama BiH.

"Po prvi put je korišten ovaj instrument pomoći i drago mi je da danas možemo pružiti ovakvu vrstu podrške Oružanim snagama BiH", istakla je Eichhorst i te dodala da se raduje današnjoj ceremoniji primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila.

Zamjenici ministra Galić i Goganović su također izrazili zahvalnost Delegaciji Evropske unije na vrijednoj donaciji, te zaključili da put Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji nema alternativu.

Susret dviju delegacija održao se u kasarni "Rajlovac" OSBiH, gdje je upriličena ceremonija primopredaje deminerskih i sanitetskih vozila.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije