Šarec se sastao s Helezom: "Slovenija će možda pojačati brojnost vojnika u BiH"

0
AA
Šarec se sastao s Helezom: "Slovenija će možda pojačati brojnost vojnika u BiH"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Marjan Šarec i Zukan Helez

Sigurnosni izazovi s kojima se sada suočavamo najbolje se mogu riješiti izgradnjom čvrstih odnosa i partnerstva, zajedničkim radom i dijeljenjem zajedničkih vrijednosti, izjavio je danas u Sarajevu ministar odbrane Slovenije Marjan Šarec.

Šarec je doputovao u utorak u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini tokom koje se sastao s ministrom odbrane BiH Zukanom Helezom.

Šarec je predvodio slovenačku delegaciju koja je u Sarajevu održala sastanak s kolegama iz BiH. Nakon sastanka dvojica ministara održala su konferenciju za novinare na kojoj je istaknuto da dvije zemlje imaju prijateljske odnose bez otvorenih pitanja.

Amira Medunjanin u nedjelju ponovo pred sarajevskom publikom

Amira Medunjanin u nedjelju ponovo pred sarajevskom publikom

"Nijedna zemlja se ne može sama efikasno nositi sa globalnim izazovima. Sretan sam što možemo nastaviti da gradimo naše prijateljske odnose na čvrstim osnovama i međusobnom poštovanju", rekao je Šarec.

Izjavio je da BiH i Sloveniju spajaju iste vrijednosti i tradicionalno bliski odnosi.

"Iskreno se zahvaljujemo za svu izuzetnu pomoć koju je BiH pružila Sloveniji ovog augusta, kada je naša zemlja doživjela najgore poplave u svojoj istoriji. Slovenija čvrsto podržava BiH na njenom putu ka euroatlantskim integracijama", istakao je Šarec.

Dodao je da u više opština u BiH provode razvojne projekte u cilju što bolje pripreme lokalnih zajednica za uspješno učešće u evropskim i drugim međunarodnim projektima.

Marjan Šarec
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Marjan Šarec

"U 2024. planiramo dodatne civilno-vojne projekte koji će biti usklađeni sa specifičnim lokalnim potrebama", rekao je slovenački ministar, dodajući da njegova zemlja ostaje posvećena misiji EUFOR-a Althea.

Odgovarajući na pitanje da li postoje rizici po sigurnost u BiH, slovenački ministar odbrane je rekao da sigurnosnih rizika 'uvijek ima'.

"Uvijek ima nekih rizika, ali mislim da je bolje fokusirati se na to šta ćemo svi uraditi da te rizike otklonimo i da BiH nastavi svoj put ka Evropskoj uniji i to je naš zajednički cilj sada", poručio je Šarec.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Helez je rekao da je slovenački kolega prethodno bio u posjeti snagama EUFOR-a gdje se informisao o sigurnosnoj situaciji u BiH.

"Bio je u posjeti jedinici iz Slovenije - oko 20 vojnika. Mi bismo željeli da ih je više i u narednom periodu možda se pojača ta brojnost", kazao je Helez.

Naglasio je da BiH i Slovenija svake godine potpisuju bilateralne sporazume i da su u ovoj godini imali 16 zajedničkih projekata.

"Osam je realizirano u Sloveniji, osam u BiH. Želim da istaknem da u nevolji pomažemo jedni drugima. Slovenija je 2014. bila jedna od najaktivnijih za otlkanjanje posljedica poplava, a ove godine naša jedinica je bila najuspješnija u pomoći Sloveniji na otklanjanju posljedica poplava, čišćenju korita. Slovenija je naš partner na euroatlantskom putu", zaključio je Helez.

Marjan Šarec i Zukan Helez
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Marjan Šarec i Zukan Helez

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije