Dodikovi zastupnici u Parlamentu BiH i zvanično zatražili smjenu ministra Zukana Heleza

16
Radiosarajevo.ba
Dodikovi zastupnici u Parlamentu BiH i zvanično zatražili smjenu ministra Zukana Heleza
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zukan Helez

Klub poslanika SNSD-a i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamenta (PD PS) Bosne i Hercegovine uputili su inicijativu za smjenu Zukana Heleza, ministra odbrane BiH.

U predloženoj inicijativi, a koja se odnosi na rekonstrukciju Vijeća ministara BiH, navodi se da je Helez od trenutka imenovanja na funkciju ministra odbrane, a to je 25. januar, svojim izjavama i postupcima učinio niz štetnih radnji koje su imale i imaju negativan uticaj kako za resorno ministarstvo kojem pripada, tako i za Vijeće ministara BiH.

A, posljednja u nizu Helezovih izjava, kojom ih je uznemirio, jeste ona o postojanju paravojnih formacija na teritoriji entiteta RS, a zbog koje je, podsjećamo, Helez danas saslušan i u Tužilaštvu BiH.

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

Važno upozorenje: Ulazimo u dugotrajan period nestabilnog vremena

"Od trenutka imenovanja, izjave koje je davao i daje u svojstvu ministra odbrane izazivale su i nastavljaju da izazivaju u javnosti neopravdanu i nepotrebnu paniku i strah, kako kod građana tako i kod akademske i stručne javnosti. Posljednja u nizu izjava kojom je Helez izazvao uznemirenost kod javnosti, te širenje dezinformacija, jeste izjava da se na teritoriji RS nalaze paravojne formacije koje se obučavaju, te da u njima učestvuju i ljudi iz Rusije", piše u Inicijativi koju je objavila Srna.

Oni su upozorili da Helezova izjava ima za cilj isključivo širenje dezinformacija, rusofobije, te stavljanje mrlje na institucije RS, prije svega na Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP): "S obzirom na to da je Tužilaštvo BiH formiralo predmet u vezi sa ovim navodima, te navelo da će u okviru predmeta ministar biti pozvan da da iskaz i prezentuje sve informacije, dokaze i činjenice kojima raspolaže, postoji mogućnost da će ministar biti ponovo osuđen za krivično djelo davanje lažnog iskaza, s obzirom na to da je i ranije bio spreman na izvršenje tog krivičnog djela", naveli su u inicijativi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije