Ministar Zukan Helez od OSA-e zatražio provjeru tvrdnji iz RS o paradžematima i terorizmu

5
Radiosarajevo.ba
Ministar Zukan Helez od OSA-e zatražio provjeru tvrdnji iz RS o paradžematima i terorizmu
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Zukan Helez

Ministar odbrane BiH Zukan Helez obavijestio je u petak, 1. decembra, javnost da je od Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) tražio da mu dostavi niz informacija.

Njegovu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti:

“Zatražio sam od Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) da mi dostavi slijedeće informacije:

Konaković pisao ministrima vanjskih poslova, traži podršku za usvajanje rezolucije o Srebrenici

Konaković pisao ministrima vanjskih poslova, traži podršku za usvajanje rezolucije o Srebrenici

- Da li Obavještajno-sigurnosna agencija BiH raspolaže podacima da na teritoriju entiteta Republika Srpska postoji 120 paradžemata.

- Da li OSA raspolaže podacima da na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine postoje ćelije Al Kaide i ISIL-a”.

Podsjećam, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan je u svojoj izjavi rekao da policija RS-a kontroliše i intenzivno prati te paradžemate zbog, kako je rekao, „potencijalnog ekstremizma, terorizma, te ekstremnog vehabijskog radikalizma''.

Predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika je dana 29.11.2023. godine izjavio: „Jasni smo da postoje paradžemati i njih pokriva Islamska zajednica na čelu sa reisom.“

Zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Nebojša Radmanović, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba zastupnika SNSD-a Sanja Vulić, predsjedavajući Kluba – srpski klub Čedomir Јovanović i predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović uputili su američkom Senatu i Kongresu kao i zastupnicima u Evropskom parlamentu u kome navode:

''U Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje”.

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Kampovi u RS ne postoje

Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Kampovi u RS ne postoje

Smatram da ovakve izjave zvaničnika RS nisu istinite te da se iznose u političke svrhe, prvenstveno kako bi se pažnja javnosti preusmjerila sa antidejtonskog i secesionitičkog djelovanja vlasti RS.

Očekujem od institucija BiH, prvenstveno OSA-e i Tužilaštva BiH, da djeluju u skaladu sa ovlastim datim zakonom.

Ukoliko se utvrdi da su navodi lažni, očekujem od Tužilaštva BiH da otvori istragu o tome ko i zašto uznemirava javnost u BiH", napisao je Helez.

Zatražio sam od Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) da mi dostavi slijedeće informaciju: - da li...

Posted by Zukan Helez on Friday, December 1, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije