Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Kampovi u RS ne postoje

7
D. S.
Potvrđeno za Radiosarajevo.ba: Kampovi u RS ne postoje
Foto: Fena / Helikopter / Ilustracija

Paravojni kampovi u bosanskohercegovačkom entitetu RS ne postoje, potvrđeno je za portal Radiosarajevo.ba iz policijskih izvora.

Podsjetimo, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez prošle sedmice izjavio je da ima informacije o postojanju vojnih kampova za obuku na području bh. entiteta Republika Srpska nekoliko lokacija i da ih vode ljudi iz Rusije, a za RSE je kazao da se kampovi nalaze na području Rogatice i planine Maglić. Helez je dodao da kampovi djeluju pod okriljem MUP-a RS.

Nakon iznesenih medijskih navoda ministra odbrane BiH u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine, u Tužilaštvu BiH u Odsjeku za terorizam, formiran je predmet kojim je zadužen postupajući tužitelj.

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U Neumu jutros 13 stepeni: Meteorolozi objavili prognozu do utorka - bit će i kiše i sunca

U okviru predmeta, ministar Helez je dao iskaz, u petak, 24. novembra 2023. godine. U Tužilaštvu BiH se zadržao sat vremena, a nakon što je izašao, nije davao izjavu za medije.

Portal Radiosarajevo.ba iz pouzdanih policijskih izvora, u četvrtak, 30. novembra, dobio je  pouzdanu informaciju da - u Republici Srpskoj kampovi ne postoje.

"Obavljena je detaljna istraga i kampova u RS zaista nema", dodao je naš izvor, koji je za Radiosarajevo.ba potvrdio da nema potrebe za dodatnim objašnjenjima ovih informacija, s obzirom na tajnost podataka.

Reakcija EUFOR-a

Naglasimo i da su iz EUFOR-a reagirali na navode državnog ministra odbrane Zukana Heleza o navodnom postojanju paravojnih formacija na teritoriji bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Kovačević sazvao press konferenciju zbog izjava Zukana Heleza: "Radi se o notornim lažima"

Kovačević sazvao press konferenciju zbog izjava Zukana Heleza: "Radi se o notornim lažima"

"EUFOR-u nije zaprimio dokaze ili informacije koji bi potvrdili prisustvo ili aktivnosti bilo kakvih paravojnih kampova. Kako bi održavao sveobuhvatan pregled situacije na terenu, EUFOR koristi različita sredstva za stjecanje detaljnog i objektivnog uvida u sigurnosnu situaciju u BiH", naveli su  iz vojnih snaga Europske unije.

Povrh načina za prikupljanje podataka i sredstava koji su nam na raspolaganju, istakli su, EUFOR održava redovne kontakte sa svojim partnerima u bh. vlastima, od lokalnog do državnog nivoa, koji se bave sigurnosnim pitanjima: "Još jednom potvrđujemo našu posvećenost saradnji sa bh. vlastima kako bismo efikasno odgovorili na potencijalne sigurnosne prijetnje."

"EUFOR kontinuirano ulaže napore u praćenje razvoja situacije u regionu s ciljem održavanja sigurnog i stabilnog okruženja. Naša saradnja sa predstavnicima bh. vlasti je od ključnog značaja kako bi se osigurao proaktivan i koordiniran odgovor na bilo koji izazov. EUFOR ostaje čvrsto posvećen sigurnosti u regionu.

EUFOR je aktivan i na lokalnom nivou širom BiH, sa svojih 19 timova za vezu i osmatranje (LOT kuće) koji su smješteni u lokalnim zajednicama u svim dijelovima zemlje. LOT kuće su u svakodnevnom kontaktu sa lokalnim zajednicama i vlastima. Ovo EUFOR-u omogućuje da održava direktan kontakt sa stanovništvom i identificira bilo koje pitanje koje bi moglo predstavljati prijetnju sigurnom i stabilnom okruženju.

EUFOR će, uz stalnu podršku i posvećenost EU, nastaviti da prati razvoj sigurnosne situacije i održava tijesne veze sa našim partnerima u bh. vlastima. EUFOR je posvećen snažnom partnerstvu sa BiH", zaključili su.

Nešić o Helezovim tvrdnjama: "Besprizorno sijanje straha u javnosti i podrivanje stabilnosti zemlje"

Nešić o Helezovim tvrdnjama: "Besprizorno sijanje straha u javnosti i podrivanje stabilnosti zemlje"

Igor Crnadak i smjena Zukana Heleza

Zbog izjava o postojanju paravojnih kampova Klub poslanika SNSD-a i Srpski klub u Predstavničkom domu Parlamenta (PD PS) Bosne i Hercegovine uputili su u petak, 24. novembra, inicijativu za smjenu Zukana Heleza, ministra odbrane BiH.

Igor Crnadak, šef kluba zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a i potpredsjednik PDP-a, u emisiji Rezime na FTV ocijenio je da do Helezove smjene neće doći.

Komentirajući izjavu ministra odbrane BiH da se na prostoru RS nalaze ruski paravojni kampovi za obuku, naglašava da je u takvim situacijama uvijek najbolje da reaguju institucije.

"Čuli smo i od bezbjednosnih službi u BiH i od EUFOR-a da ne postoje takvi kampovi. Očigledno je ministar odbrane imao nekakve podatke koji nisu bili tačni. Veći problem od toga je što je ovo jedna ustaljena praksa, koja se dešava unutar vladajuće koalicije, gdje oni u nekoj vrsti dogovora nabacuju lopte na volej jedni drugima, tako da uvijek imaju neku vrstu tenzije, nestabilnosti u kojoj oni uspješno glume velike Srbe, Hrvate ili Bošnjake.

Uvijek je najbolje dobiti odgovore od institucija, postoje li mudžahedinske ćelije ili ruski kampovi. Takve informacije kad se pojave privuku veliku pažnju, uznemire mnogo ljudi, a sve u funkciji sitnih političkih interesa", zaključio je Crnadak za FTV.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije